Efectele negative ale insomniei



 

Toate tulburările de somn au efecte negative asupra sănătății fizice și psihice, iar unele dintre ele pot avea un impact asupra calității vieții și asupra activităților zilnice. Problemele de sănătate pe care le pot provoca sunt:


Hipertensiune arterială

Lipsa somnului sau insomnia poate afecta starea de sănătate a inimii, provocând creșterea tensiunii arteriale, iar acest lucru îngreunează funcția inimii. Un om care doarme mai puțin de șapte ore pe noapte are de obicei tensiune arterială sistolică 123. În mod normal, ea trebuie să fie 120.

Pofte alimentare

Poate nu știai, dar insomnia este strâns legată de creșterea în greutate. Nivelul de leptina, care este hormonul sățietății, crește. La fel se înntâmplă și cu grelina, care este hormonul foamei. Acesta este motivul pentru care ți se face foame în timpul nopții.

Lipsa de energie

Când nu dormi suficient, cel care este afectat direct este metabolismul. Pe lângă oboseala cu care te confrunți, nivelul de energie scade. Se pare că oamenii care suferă de tulburări de somn sunt mai puțin activi din punct de vedere fizic, ceea ce înseamnă că grăsimile se depozitează mai repede, din cauză că există un exces de calorii consumate.

Concentrare dificilă

Cel care suferă cel mai mult în urma lipsei somnului este creierul. Performanța acestui organ este afectată, fiindu-i greu să-și indeplinească funcția în ziua următoare. În plus, din cauza oboselii este afectat nivelul de concentrare. Cu timpul, insomnia crește riscul de Alzheimer.

Sistem imunitar slăbit

Oboseala excesivă cauzată de lipsa somnului afectează în mod direct sănătatea sistemului imunitar, care nu-și va mai putea îndeplini funcțiile, crescând riscul de afecțiuni respiratorii și infecții.

Stres și iritabilitate

Impactul pe care-l are insomnia asupra corpului și sănătății este imediat. Oamenii care nu dorm suficient sunt mult mai stresați și iritați și se enervează repede. În plus, scad producțiile de serotonină și endorfină, doi hormoni care au efect pozitiv asupra stării de spirit. De asemenea, sunt afectat și nivelurile de adrenalină și cortizol, două substanțe care sunt responsabile de emoțiile negative.


Credit foto: www.healthystunts.com



S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:



Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Trucuri pentru machiaj rezistent la apă - nr.27 (505)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "