Factori de risc pentru cancerul de col uterin 

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul de col uterin este principala cauză de deces în rândul româncelor cu vârste între 15 și 44 de ani. Pentru a nu te îmbolnăvi, este bine să nu ignori semnele care te avertizează că te poți îmbolnăvi de cancer de col uterin.

Infecția cu HPV (Virusul Human Papilloma)

Există peste o sută de virusuri diferite grupate aici,care se răspândesc la contactul cu pielea și reprezintă piatra de temelie a cancerului de col uterin. Detectarea infecției cu HPV se face,de obicei,prin descoperirea verucelor în urma examinării cu testul Papanicolau.

Consumul alimentar

Femeile supraponderale care au un regim alimentar din care lipsesc fructele și legumele au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de col uterin.


Citește și:

Leguma care combate tumorile canceroase

Aditivul care te poate îmbolnăvi de cancer


Pilulele contraceptive

Hormonii de sex feminin care se găsesc în unele contraceptive orale pot favoriza apariția unor tipuri de cancer. De asemenea,riscul de cancer de col uterin crește cu cât o femeie ia contraceptive orale și se dublează după 5 ani de utilizare a acestora.

Genetica

Femeile care au în familie rude care au suferit de cancer au un risc de 3 ori mai mare de a se îmbolnăvi de această afecțiune.

Fumătoarele

Femeile care fumează se pot îmbolnăvi de cancer de col uterin. Specialiștii spun că tutunul deteriorează ADN-ul celulelor cervixului și favorizează dezvoltarea cancerului. Fumatul afectează de asemenea sistemul imunitar. Din acest motiv,organismul fumătoarelor nu poate să lupte împotriva infecțiilor cu HPV.

Prima sarcină la o vârstă fragedă

Femeile care au născut pentru prima dată mai devreme de 17 ani au de 2 ori mai multe șanse de a face cancer de col uterin mai târziu în viață,spre deosebire de cele care au așteptat să rămână gravide după 25 de ani.

Măsuri de prevenție

  • Realizarea testului Papanicolau – este cea mai bună metodă de depistare a cancerului de col uterin. Acesta trebuie făcut o dată pe an.
  • Vacninarea împotriva HPV-  unii medici susțin că vacinarea este esențială în prevenția virusului care favorizează apariția bolii.
  • Renunțarea la fumat – pentru că femeile care fumează sau care sunt expuse la fumul de țigară riscă să se îmbolnăvească de cancer de col uterin,medicii recomandă renunțarea la acest viciu.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei