Ce este infarctul miocardic și care sunt simptomele 

Vestea că actorul Florin Busuioc a suferit un infarct miocardic la finalul unui spectacol susținut la Craiova a cutremurat înreaga țară. Actorul a fost transportat de urgență la spitalul din oraș pentru o intervenție chirurgicală, apoi a fost transportat la București. 

Dacă până nu demult infarctul miocardic apărea numai dupa vârsta de 40 de ani, medicii trag un semnal de alarmă! Si tinerii se pot îmbolnăvi, printre cauze fiind și predispoziția genetică, fumatul, căldura excesivă asociată cu deshidratarea favorizează producerea infarctului de miocard. 

Afecțiunea de care a suferit actorul Florin Busu Busuioc este, de obicei, rezultatul unei blocări în una sau mai multe dintre arterele coronare. Un blocaj se poate dezvolta datorită acumulării plăcii de aterom pe pereții arterelor, o substanță în cea mai mare parte constituită din grăsimi, colesterol și deșeurilor celulare.


Ce este infarctul miocardic? 

Infarctul miocardic este denumirea medicala a necrozei miocardice acute. Mecanismul este simplu: o placă de grăsime se depune pe pereții vaselor de sânge din inima și astfel se formează cheaguri care blochează fluxul normal al sângelui. Mușchiul inimii nu mai funcționează normal și apar durerile. Tinerii au tendința să neglijeze aceste dureri, dar acest comportament le poate pune viața în pericol.

O dată produs și neglijat, infarctul de miocard poate duce chiar și la moartea muschiului inimii. În fapt, acesta nu se mai contracta și pacientul are mult de suferit: nu va mai avea dureri în piept, în schimb, va obosi la cele mai mici eforturi.


Citește și: Semnele care arată că ai insuficiență coronariană


Simptome

Durerea resimțită în piept nu anunță neapărat atacul de inimă. Infarctul miocardic are mai multe simptome, însă multe dintre ele sunt ignorate deoarece se crede că poate fi o simplă înțepătură, o amorțeală. Iată la ce trebuie să fii atent:


Durere de stomac, arsuri stomacale, indigestie și greață

Mulți oameni care suferă un atac de cord se confruntă și cu durere de stomac, arderi stomacale, indigestie și greață. Predispuse la aceste simptome sunt femeile, comparativ cu bărbații. Indigestia poate fi cauzată de ceva ce nu-ți priește, dar asta nu înseamnă că trebuie să treci cu vederea peste stările de rău pe care le ai.

Amețeală și respirație îngreunată

Un alt simptom al atacului de cord, care poate provoca confuzie este respirația îngreunată. Problemele respiratorii sunt asociate de obicei cu sistemul respirator, însă nu întotdeauna. Atât amețeala, cât și respirația îngreunată pot anunța o problemă prezentă la nivelul inimii.

Ritmul cardiac accelerat

În momentul în care bătăile inimii sunt neregulate și rapide, atunci este cazul să te duci imediat la un medic specialist. Mai mult, dacă ritmul cardiac accelerat este însoțit de amețeală, respirație îngreunată și slăbiciune, nu mai sta pe gânduri. Toate acestea sunt simptomele care anunță un atac de cord.

Citește mai mult despre simptomele infarctului miocardic AICICauze

- colesterolul „rău"

- grăsimile saturate

- hipertensiunea ( tensiune arterială crescută )

- niveluri ridicate de trigliceride

- diabetul zaharat și nivelurile ridicate ale zahărului din sânge

- obezitatea

- diabet,

- hipertensiune,

- glicemie crescută,

- colesterol mare,

- nivel crescut de trigliceride.

- fumatul 

- vârsta 

- istoricul familial Sursă: csid.ro

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "