Investigații de rutină obligatorii. Îți pot salva viața 

Cine nu știe că te costă mai puțin să previi o boală decât să o tratezi? Ca să îți menții sănătatea la cote maxime, e bine să faci anual anumite investigații de rutină, cum este testul Papanicolau.Află când este necesară colonoscopia!

Nu trebuie să-ți fie teamă de colonoscopie,această investigație îți poate salva viața și nu sunt vorbe-n vânt. Dacă depistezi cancerul din vreme,îl poți trata,ca să nu mai vorbim că există posibilitatea vindecării complete.  Totul e să îl descoperi la timp. Iar pentru asta,trebuie să-ți verifici starea de sănătate din când în când.

Ecografia transvaginală „vede“ leziunile de pe col

Aceasta poate detecta și evalua chisturile din zona uterului. De fapt,medicul recomandă astfel de investigație când suspectează existenţa unor tumori pe uter sau pe ovare. De asemenea,ecografia transvaginală se face în primele două săptămâni de sarcină.

De ce? Pentru a putea fi detectate eventualele leziuni de pe colul uterin sau din uter,mărimea chisturilor de pe ovare sau evoluţia sarcinii. În caz că nu știai,înainte de ecografie se golește vezica urinară,ca să nu fie disconfortul foarte mare. În mod normal,investigația nu ar trebui să fie dureroasă.

Testul Babeș-Papanicolau detectează infecțiile HPV

Testul Babeş-Papanicolau (PAP) este o procedură simplă,nedureroasă şi accesibilă,care poate detecta infecţii virale,cea mai des întâlnită fiind cea cu virusurile papiloma umane (HPV),care produce modificări la nivelul celulelor colului.

Reține,însă,că acest test nu poate pune un diagnostic pentru cancerul de col uterin,ci este unul de screening,care identifică celulele anormale,suspecte a fi maligne. Dacă este cazul,medicul ginecolog recomandă colposcopie (examinarea colului cu ajutorul unui microscop special),urmată de test HPV şi,dacă este cazul,de biopsie (prelevarea unei porţiuni din ţesut).

Testul poate fi efectuat în două moduri:în mediu uscat (clasic) sau în mediu lichid. În primul caz,celulele sunt întinse pe o lamă de sticlă şi fixate cu un spray;la testul în mediul lichid,spatula folosită pentru recoltare se „spală“ într-un lichid în care vor pluti celulele. Cel în mediu lichid are o acuratețe mai mare.

Endoscopia verifică sănătatea stomacului

Medicul îţi recomandă acest tip de investigaţie atunci când ai des dureri abdominale,stări de greaţă şi de vomă şi niciun medicament nu-și mai face efectul. În timpul enoscopiei se pot vizualiza eventualele ulceraţii,inflamaţii,tumori,infecţii sau sângerări de la nivelul esofagului,stomacului sau al duodenului. E bine să nu mănânci nimic cu șase ore înainte de investigație.

Aceasta se face sub anestezie locală,dar vei simți un disconfort când medicul îţi va introduce un tub optic fin prin cavitatea bucală sau prin nas,tub care coboară până în stomac. E posibil să simți că te sufoci sau că ți-e greață. Examenul nu durează mai mult de un sfert de oră.

Când este colonoscopia obligatorie

Există în familia ta cazuri de cancer colo-rectal? Mai precis,ai peste 30 de ani și în familia ta sunt sau au fost rude de gradul I diagnosticate cu tumoare la colon? Nu ezita să îți verifici sănătatea cu ajutorul colonoscopiei. Mai ales dacă suferi de tulburări grave ale tranzitului intestinal sau ai dureri abdominale inexplicabile.

Prin această investigație,medicul va observa interiorul intestinului gros (rectul şi colonul) și va descoperi,posibil,polipi,zone ulcerate,tumori,zone inflamate sau hemoragice. Sunt și cazuri când colonul este sănătos.

Cu o zi înainte trebuie să iei laxative indicate de medic,care să curețe colonul și să-l pregătească pentru examen. După ce se face o anestezie locală,doctorul introduce un tub optic prin anus,tub care urcă până în intestinul gros (colonul).

Totul durează maximum o jumătate de oră,timp în care poți simți durere abdominală,senzația de corp străin și de balonare. Colonoscopia,însă,poate detecta cancerul de intestin gros în fază incipientă,când se poate trata și ține sub control zeci de ani. Cu alte cuvinte,colonoscopia prelungește viața unui om.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei