Nevralgia de trigemen: cum scapi de durerea intensă 

Durerea e resimțită întâi în maxilar sau mandibulă, așa încât crezi că ai un abces dentar și te duci la dentist, însă tot nu afli alinare. Când durerea persistă, îți dai seama că problema nu are legătură cu dinții.

Mai des întâlnită la femei decât la bărbați, și mai ales după vârsta de 40-50 de ani, nevralgia de trigemen este intensă și greu de suportat. Se manifestă ca o durere facială bruscă, ascuțită, precum un șoc electric în maxilare, dinți sau gingii. Poate fi declanșată de lucruri aparent banale, precum atingerea ușoară a pielii, spălarea feței, bărbierit, periajul dinților, suflarea nasului, consumarea unor băuturi fierbinți sau reci, aplicarea  machiajului șamd. Poate surveni și fără să fie declanșată de ceva. Durerea poate dura de la câteva secunde până la două minute și se poate opri la fel de brusc cum a apărut. Afectează o singură jumătate a feței, durerea fiind resimțită de obicei în partea de jos. Pentru faptul că suferinzii au spasme necontrolate ale feței, afecțiunea este cunoscută și ca ticul dureros.

Compresie asupra nervului

Nevralgia este cauzată de iritarea sau de compresia nervului trigemen – cel mai mare dintre nervii cranieni . Există doi nervi trigemeni, fiecare deservind o jumătate de față. După cum le sugerează și numele, fiecare din cei doi nervi are trei ramuri distincte: nervul oftalmic, nervul maxilar și nervul mandibular. Presiunea unui vas sangvin asupra nervului poate duce la dereglarea activității lui. Alte cauze pot fi bolile neurodegenerative, scleroza în plăci, tumorile, anevrismele, infecțiile sau traumatismele. Însă, de multe ori, nu se poate depista nicio cauză aparentă.  

Are o formă tipică și una atipică

Forma tipică (tipul 1) este caracterizată de episoade de durere bruscă pe o parte a feței, cu durata de la câteva secunde la câteva minute și cu pusee la câteva ore. Forma atipică (tipul 2) se caracterizează printr-o durere arzătoare constantă, de o intensitate mai mică, dar incomodă, deoarece activități precum spălarea feței, bărbieritul și igiena orală devin dificile. Dacă în cazul formei tipice există remisiune (ameliorare sau dispariție temporară a manifestărilor unei boli), în cazul celei atipice e posibil să nu existe una, iar simptomele sunt de obicei mai greu de tratat. Suferinzii ajung să trăiască cu teama apariției următorului atac, ceea ce poate duce la anxietate.

Diagostic și tratament

Imagistica prin rezonanță magnetică poate detecta dacă o tumoră sau scleroza multiplă irită nervul trigemen. Medicamentele anticonvulsive constituie prima opțiune de tratament. Intervenția chirurgicală poate fi eficientă pentru cei care nu mai răspund la tratamentul medicamentos sau care prezintă efecte secundare.

O procedură minim invazivă

Tehnica compresiunii percutanate cu balon constă în intervenția minim invazivă, prin obraz, pentru a ajunge la baza craniului unde este situat ganglionul nervului trigemen. Scopul este de a comprima ganglionul cu un balon special pentru a distruge fibrele ce transmit durerea. Se practică în nevralgia esenţială, în nevralgia în care nu există o compresiune vasculară pe nervul trigemen și în cazul pacienţilor cu scleroză multiplă, cu nevralgie atipică. Este indicată mai ales pentru pacienţii vârstnici, ce nu suportă anestezie îndelungată. Avantajul este că durează foarte puţin, e foarte eficientă, 90-95% din bolnavi nemaiprezentând durere imediat după operație.

Bine de știut!
Compresiunea percutanată cu balon poate fi făcută chiar dacă pacientul a mai suferit o altă intervenţie tot pentru nevralgie de trigemen.

Anticonvulsivele își pot pierde eficacitatea în timp, iar multe dintre ele pot avea un efect toxic asupra suferinzilor, mai ales la cei cu probleme cu rinichii și ficatul.

Sursa foto: riveredgedental.comS-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "