Semne că ficatul tău este bolnav 

Unul dintre cee mai mari organe din organismul uman, ficatul ajută la eliminarea toxinelor și transformă nutrienții din mâncare în energie pentru o bună funcționare a organismului.

Anumiți factori,precum alimentația nesănătoasă,odihna insuficientă și consumul excesiv de alcool,pot duce la îmbolnăvirea ficatului. Simptomele diferă în funcție de fiecare boală în parte.

Oboseala și pierderea în greutate:ciroză hepatică

În fazele incipiente,de cele mai multe ori,ciroza hepatică nu are simptome,acestea apărând pe măsură ce afecțiunea se agravează. Semnele care trebuie să îți dea de gândit și să te trimită la medic sunt lipsa poftei de mâncare,însoțită de stări de oboseală accentuată,de greață și amețeli,dar și de scăderi în greutate. Alți indicatori ai bolii sunt durerile abdominale,creșterea în volum a abdomenului din cauza acumulării de lichid,umflarea picioarelor și icterul (colorarea în galben a tegumentelor și a mucoaselor).

Greață și vărsături frecvente:cancer hepatic

Această afecțiune este nedureroasă în faze incipiente,iar din această cauză este depistată,de cele mai multe ori,în stadii avansate. De aceea,este important să te prezinți la medic câd organismul îți dă semne c ear putea indica prezența bolii,precum oboseala accentuată,greața,vărsăturile. Și dacă ai slăbit mult într-un timp foarte scurt,nu ai poftă de mâncare și ai dureri în partea dreaptă a abdomenului,trebuie să mergi la un control medical.

Febră și icter:hepatită

Hepatita este o inflamație a ficatului,care poate fi acută (în urma infectiei cu virusurile A,B,C,D,E) sau cronică (când în urma tratamentului infecția nu este eliminată). Există simptome comune ale acestor două tipuri de heaptită,precum:durerile resimțite în partea dreaptă a abdomenului,urina închisă la culoare,vărsăturile,greața,icterul,dar și oboseala accentuată. În cazul hepatitelor virale mai pot apărea febra,dar și durerile articulare,simptome asemănătoare cu cele ale răcelilor.

„Ficatul gras“,o boală tăcută

Steatoza hepatică,cum i se spune în termeni medicali,apare atunci când se acumulează grăsimi în ficat,în proporție mai mare de 10%. Poate apărea din cauza consumului exagerat de alcool,sau a administrării de medicamente pe o perioadă îndelungată de timp. „Ficatul gras“ este asociat și cu alte boli,precum diabetul,hipertensiunea arterială și hipotiroidia. În cele mai multe cazuri,nu prezintă simptome,dar la unii pacienți pot apărea oboseala,greața,durerile în partea dreaptă,sub coastă. De aceea,diagnosticul poate fi stabilit numai după efectuarea unei ecografii.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei