Simptomele mai puțin știute ale pneumoniei 

Pneumonia este o boală care afectează peste 1 milion de copii sub vârsta de 5 ani anual în întreaga lume. Pentru că pune viața în pericol, este important să recunoști simptomele acestei afecțiuni.

Pneumonia este cauzată de bacteria numită Steptococcus pneumoniae. Dar anumite virusuri,cum este cel gripal,poate provoca,de asemenea,pneumonie. Deoarece cele mai multe simptome ale acestei boli sunt adesea confundate cu simptomele răcelii sau gripei,există totuși câteva caracteristici ale acestei afecțiuni,de care trebuie să fii conștientă.

 

Tuse

 

Tusea productivă este un simptom clasic al pneumoniei. Pneumonia bacteriană produce spută verde sau galbenă. Ocazional,sputa poate fi cu pete de sânge ca urmare a invaziei țesuturilor pulmonare cu bacterie.

 

Febra

 

Poate fi asociată cu frisoane. Acest tip de febră se întâlnește în deosebi la copii. Adulții mai în vârstă pot avea febră ușoară.

 

Probleme cu respirația

 

Pneumonia este o boală inflamatorie. Bacteria care provoacă boala atacă în primul rând alveolele (sacii de aer) plămânilor. Astfel,ai probleme cu respirația. Acestea se pot agrava dacă depui efort sau faci mișcare.

 

Dureri în piept

 

Pe măsură ce inflamația se înrăutățește,tusea progresivă se dezvoltă. Începi să simți înțepături sau dureri în piept. Durerea toracică se poate agrava,împiedicându-te să repiri normal.

 

Confuzie

 

Dificultățile de respirație împiedică oxigenul și alte substanțe nutritive să ajungă la creier. Lipsa oxigenului poate favoriza delirul sau confuzia și gândirea neclară,în special la adulți.

 

Transpirație

 

Febra,însoțită de frisoane,cauzează transpirația excesivă. Acesta este un simptom al pneumoniei bacteriene.

 

Buzele și unghiile își schimbă culoarea

 

Când suferi de pneumonie bacteriană,există riscul ca unghiile și buzele șă-și schimbe culoarea pentru că oxigenul nu mai ajunge la toate celulele corpului. Unghiile devin albe și buzele se albăstresc.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei