Ce este sindromul piciorului diabetic sau ulcerul diabetic 

Aceasta afecțiune este specifică diabeticilor. Apare ca răni provocate la punctele de presiune din talpă. Bolnavul nu simte dureri sau discomfort la apariție, dar pot duce la amputarea piciorului. Hai să aflăm mai multe despre sindromul piciorului diabetic sau ulcerul diabetic, boala care nu se simte. 

Sindromul piciorului diabetic, boala care nu se simte

Hiperglicemia cronică (nivel ridicat de glucoză în sânge) duce la probleme pe termen lung. Persoanele cu diabet au un risc crescut de leziuni ale nervilor (neuropatie). Tot ele au probleme de circulație a sângelui în picioare (ischemie). Leziunile nervilor duc la incapacitatea de a simți dureri.

Diabeticii își dau seama târziu că au răni. Neuropatia și ischemia pot duce la ulcere ale piciorului. Infecția rănilor poate duce ,în cele din urmă, la amputarea membrului afectat.

“Diabetul este o boală parșivă, nu doare, nu curge sânge, nu se întâmplă absolut nimic, dar pe interior distruge absolut orice organ. Nu există organ care să nu fie afectat de hiperglicemie și unul dintre cele mai afectate organe este piciorul. Din punctul de vedere al rănilor de la picior, pacientul cu diabet este un pacient cu nevoi speciale și care are nevoie de ajutor. Un pacient cu diabet are cu 25% un risc mai mare să facă ulcere”, spune medicul specialist, specialitatea Diabet Zaharat, Nutriţie, Boli Metabolice.

Sindromul piciorului diabetic - manifestare

Microangiopatia diabetică se poate manifesta prin scăderea circulației la nivelul membrelor inferioare. Duce la ateroscleroza și calcifieri ale peretelui vascular ce vor evolua spre cangrenă. Neuropatia se manifestă prin ulcerații la nivelul membrului, tulburări ale sensibilității locale și abolirea unui reflex tendinos.

Factori de risc: încălțămintea nepotrivită, unghiile încarnate, traume termice sau leziuni apărute în urma folosirii unor instrumente pentru pedichiură.

Sindromul piciorului diabetic - sfaturi

Acordați atenție vârfurilor degetelor și unghiilor, apoi călcâielor și tălpilor. Dacă pielea e fragilă, uscată și caldă, apar bătături, arsuri, senzații de amorțeală sau mâncărimi pe timp de noapte, mergeți la dermatolog sau la medicul de familie. Nu neglijați nici micozele, zonele înroșite sau cu aspect de marmură.

Sindromul piciorului diabetic - recomandări

Dacă suferiți de această problemă sau vreți să o preveniți, trebuie să respectați tratamentul dat de medic. Aveți nevoie de un regim alimentar echilibrat. În caz de picior diabetic, evitati să puneți presiune asupra leziunii. Aveți nevoie de repaus la pat sau într-un scaun cu rotile. Încălțămintea trebuie să aibă talpă ortopedică și lejeră. Rănile nu trebuie să fie agasate sau agravate. Încălțămintea trebuie cumpărată din farmacii sau magazine de specializare.

Sindromul piciorului diabetic - statistici

 Persoanele cu diabet zaharat au de 25 de ori mai multe șanse de a le fi amputat un picior față de oamenii ce nu suferă de această boală

• În întreaga lume , până la 70% din toate amputările piciorului se întâmplă persoanelor cu diabet zaharat

• În lume, la fiecare 30 de secunde se întâmplă o amputare a piciorului diabetic

• Se estimează că până la 85 % din totalul amputărilor cauzate de diabet pot fi prevenite

• 85 % dintre cazurile amputărilor membrelor inferioare sunt precedate de ulcere ale piciorului

• În țările dezvoltate, una din șase persoane cu diabet zaharat va avea un ulcer al piciorului în timpul vieții

• În țările în curs de dezvoltare , problemele piciorului diabetic sunt considerate a fi chiar mai frecvente

• În țările dezvoltate, îngrijirea piciorului diabetic reprezintă până la 15% din resursele de asistență medicală. În țările în curs de dezvoltare , se estimează că ingrijirea piciorului diabetic reprezintă 40% din totalul resurselor disponibile

Sursa

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Trucuri pentru machiaj rezistent la apă - nr.27 (505)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "