Sindromul ovarelor polichistice: cauze și simptome 

Sindromul ovarelor polichistice se numără printre cele mai frecvente tulburări endocrine în rândul femeilor. Una din zece femei, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, află că suferă de această boală, conform Donna Medical Center. Pentru că este o afecțiune atât de frecventă, iată care îi sunt cauzele și simptomele.

Cauzele sindromului ovarelor polichistice

Ereditatea

Cercetările arată că principalul factor care cauzează sindromul ovarelor polichistice este factorul ereditar. Există întotdeauna riscul ca fiicele și surorile femeilor care suferă de SOP să dezvolte și ele afecțiunea.

Rezistența la insulină

O altă caracteristică a sindromului ovarelor polichistice este rezistența la insulină – asta înseamnă că celulele din organism nu mai răspund la acest hormon (insulina) care circulă în sânge – care accelerează producția de androgeni.

Dezechilibrul hormonal

Totodată, o altă cauză este dezechilibrul hormonal. În acest caz există un nivel ridicat de androgeni, hormoni care afectează dezvoltarea și eliberarea de ovare în timpul evoluției, potrivit Donna Medical Center.

Simptomele sindromului ovarelor polichistice:

Perioade menstruale neregulate

Femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistic au în jur de nouă perioade menstruale pe an, dar se întâmplă ca multe dintre ele să nu aibă deloc sau foarte rar.

Creșterea părului excesiv pe corp

Hirsutismul este un simptom al sindromului ovarelor polichistice. El se referă la apariția excesivă a părului pe față, piept, abdomen, spate, degete.

Apariţia acneei

Producţia excesivă de androgeni duce la apariţia tenului gras. Ştim că tenul gras este responsabil de acnee, dar trebuie verificate cauzele. Ele pot fi provocate de alți factori, nu de sindromul ovarelor polichistice.

Creșterea în greutate

Organismul nu are ce să facă cu excesul de insulină, iar utilizarea incorectă a insulinei poate cauza creșterea nivelului de zahăr din sânge și, implicit, a numărului de androgeni. Pentru că insulina nu mai transformă zahărul în energie, grăsimile se depozitează și apare creșterea în greutate.

Alte simptome ale sindromului ovarian polichistic sunt:

-    Durere pelviană;
-    Apariția unor pete pigmentare pe față și corp;
-    Căderea părului;
-    Depresie;
-    Anxietate;
-    Fertilitate.


Credit foto: www.hellodoktor.com
S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "