Substanța care scade riscul de deces cu până la 50% 

Remediu foarte util în unele afecțiuni ale inimii, coenzima Q10 (CoQ10), cunoscută și sub numele de ubichinonă, este o moleculă solubilă în grăsimi. Acesta joacă un rol important în producerea de energie și este esențială pentru funcționarea corespunzătoare a inimii, ficatului și a rinichilor.

 

Importantă pentru funcționarea organismului

 

Coenzima Q10,antioxidant puternic,este produsă în mod normal de organism și este necesară pentru funcționarea sa. Odată cu înaintarea în vârstă,nivelul său scăde,mai ales la persoanele cu cancer,anumite boli genetice,diabet,boli de inimă,HIV / SIDA,distrofii musculare și boala Parkinson.

 

Surse naturale de Coenzima Q10

 

Printre alimentele cu cel mai mare conținut de Coenzima Q10se numără:

  • Peștele (sardine,somon,macrou,ton)
  • Uleiurile (de măsline și de semințe de struguri)
  • Carnea roșie (în special inima,ficatul și rinichii)
  • Fructele oleaginoase (alune,fistic)
  • Semințele de susan
  • Anumite fructe și legume (mere,fructe de pădure,spanac,portocale,conopidă,broccoli,căpșuni și mure).

 

Rol important în insuficiență cardiacă cronică

 

În urma mai multor studii,s-a descoperit că persoanele cu insuficiență cardiacă suferă de deficit de CoQ10. Astfel,un grup de cercetători de la Centrul Inimii de la Spitalul Universitar din Copenhaga,Danemarca,a studiat efectele coenzimei Q10 asupra pacienților cu insuficiență cardiacă. Atunci când pacienții au luat 100 de miligrame de CoQ10 de trei ori pe zi,efectele asupra stării inimii lor au fost pozitive.

Studiul danez a fost unul controlat. 420 de pacienți cu insuficiență cardiacă,moderată sau severă,au fost monitorizați doi ani. Jumătate dintre participanți au primit CoQ10 de trei ori pe zi,în timp ce ceilalți au primit un placebo.

Până la sfârșitul studiului,decesele din grupul care a primit CoQ10 au fost semnificativ mai mici (18 decese față de 36 decese din grupul placebo). De asemenea,pacienții care au luat

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei