Tensiunea arterială în funcție de vârstă 

Tensiunea crește pe măsură ce îmbătrânim. Pentru că majoritatea copiilor nu au riscuri de hipertensiune, medicul nu măsoară asta la controalele de rutină.

O tensiune normală se schimbă de-a lungul copilăriei. La nou-născuți e cel mai scăzută și crește pe măsură ce trec anii. Doar dacă nu s-a născut cu o malformație, medicul nu va măsura tensiunea copilului. Mai ales că e și foarte complicat să faci asta. O regulă de aur folosită de medici ca să măsoare tensiunea arterială a micuțului e asta: un copil se consideră că are hipertensiune, dacă are o valoare mai mare de 90% față de cea a tuturor copiilor măsurați, de vârstă similară și se consideră că are hipertensiune dacă valoarea e mai mare decât cea a 95% dintre valorile copiilor măsurați.

Tensiunea arterială la adolescenți, adulți și adulți mai în vârstă

La toți adolescenții valoarea normal a tensiunii arteriale este de 120/ 80. Primele cifre, indicând sistola, reflectă presiunea din vasele de sânge între două bătăi. Dacă cel puțin una dintre aceste două cifre e mare, valoarea se consideră ridicată.
Mai mare decât normal – prehipertensiunea și hipertensiunea.
La adulți, se consideră că au prehipertensiune dacă presiunea sistolică e în mod constant mai mare de 120, dar sub 140, și dacă presiunea diastolică este peste 80, dar sub 90. Persoanele cu prehipertensiune sunt foarte predispuse către hipertensiune, cu excepția cazurilor în care se îngrijesc să și-o țină sub control. Un medic le-ar recomanda anumite obișnuințe de viață, cum ar fi să-și mențină greutatea la niște valori normale, să-și limiteze aportul de sare sau alcool.

Tensiunea mică

E o problemă mai puțin comună decât tensiunea ridicată. Tensiunea poate deveni mai mică decât normalul la orice vârstă. Unii oameni au hipotensiune în mod natural, dar pentru alții o tensiune mică (mai mică de 90 – presiune sistolică) poate să provoace amețeli sau leșin. Hipotensiunea e, de obicei, cauzată de alte probleme, ca deshidratarea, o pierdere bruscă de sânge sau efectele secundare ale abuzului de droguri și alcool.

Ce putem face ca să avem o tensiune normală?

Fără cafea și tutun – astea ridică tensiunea clar. Fă exerciții fizice și evită stresul. Cei care au emoții în cabinetul doctorului pot să dea valori mari ale tensiunii. Pentru ei ar fi bine să-și ia tensiunea acasă.


Sursa foto: www.2medicure.com
S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Trucuri pentru machiaj rezistent la apă - nr.27 (505)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "