Tratamente pentru afecțiunile tiroidei 

Ești obosită mereu deși te odihnești suficient, ai început să iei în greutate sau să slăbești, îți cade părul sau ai dificultăți de concentrare? Sau transpiri abundent și ești agitată permanent? E posibil ca glanda tiroidă să fie de vină.

Tiroida este o glandă mică situată la baza gâtului și secretă hormonii care reglează metabolismul. Moștenirea genetică, bolile autoimune, dar și lipsa iodului din alimentație sau stresul favorizează apariția dereglărilor la nivel tiroidian. Acestea pot surveni în adolescență, după sarcină sau la menopauză, femeile având o probabilitate de şase ori mai mare de a fi diagnosticate cu tulburări tiroidiene, mai ales odată  cu înaintarea în vârstă.

Hipertiroidia: agitație, insomnie, pierdere în greutate

Când ai simptome precum agitație și insomnii, anxietate, transpirație abundentă, pierdere în greutate, e semn că tiroida secretă hormoni în exces. Analizele de sânge indică un nivel ridicat al tiroxinei, principalul hormon secretat de tiroidă, și un nivel scăzut al TSH (hormonul de stimulare tiroidiană, care stimulează secreția hormonilor tiroidieni) -  ceea ce înseamnă că tiroida este excesiv de activă. Tratamentul constă în luarea medicamentelor antitiroidiene şi, după caz, extirparea tiroidei, urmată de necesitatea terapiei zilnică de substituție hormonală. Acesta are rolul de a înlocui hormonii tiroidieni pe care organismul nu-i mai poate secreta.

Hipotiroidia: oboseală, nervozitate, boli cardiace

Când glanda nu produce o cantitate suficientă de hormoni, survin simptome ca oboseala, pielea uscată, constipația, încetinirea ritmului cardiac, creșterea în greutate, depresia. La analiza sângelui, un  nivel ridicat de TSH și un nivel scăzut al tiroxinei indică o tiroidă insuficient de activă. Principalul tratament pentru hipotiroidie constă în administrarea zilnică a hormonilor de sinteză. Este importantă administrarea în doză adecvată, deoarece excesul poate duce la hipertiroidie.

Nodulii tiroidieni

Sunt excrescențe pe tiroidă: fie aglomerări de celule normale, fie chisturi pline cu lichid. Majoritatea sunt benigni, nefiind necesar tratamentul, ci doar monitorizarea lor, și doar circa 5% sunt canceroși. Cele mai frecvente simptome sunt durere și umflături la nivelul gâtului, dificultate la respirație și înghițire, nervozitate, scădere bruscă în greutate, răgușeală în absența răcelii, oboseală. Sunt depistați prin palpare sau cu ajutorul tomografiei computerizate ori ecografiei. Tratamentul presupune folosirea unui ac care drenează lichidul din nodulii chistici. Dacă nodulul reapare după ce a fost drenat, trebuie îndepărtat chirurgical. Intervenția chirurgicală este necesară doar dacă nodulul are dimensiuni mari și afectează respirația ori hrănirea, sau dacă e malign. După îndepărtarea nodulului ar putea fi necesară administrarea iodului radioactiv pentru distrugerea tuturor celulelor canceroase.

Sfatul specialistului


Bolile autoimune sunt cele mai frecvente cauze ale perturbării funcției tiroidiene. Tratamentul pentru afecțiunile glandei tiroide se instituie în momentul în care apare insuficiență de sinteză a hormonilor tiroidieni și constă în administrare de hormoni tiroidieni.
În primul rând, această insuficiență se referă la creșterea moderată a TSH-ului, cu menținerea nivelului normal al hormonilor. În momentul agravării bolii, nivelul lor scade sub limita normală. Atunci când se constată prezența anticorpilor în sânge, în condițiile profilului hormonal normal, nu se impune inițierea tratamentului substitutiv. Totuși, pentru persoanele de sex feminin care își doresc să devină mame, este necesară monitorizarea atentă a funcției tiroidiene, deoarece ele au valori-țintă ale TSH-ului mai mici, comparativ cu restul bolnavilor.
Alte moduri prin care simptomele afecțiunilor glandei tiroide pot fi ținute sub control sunt: o alimentație sănătoasă și echilibrată, mișcarea zilnică, renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool. La toate acestea se adaugă și vizitele regulate la doctorul endocrinolog și respectarea recomandărilor medicale. Dacă nu este tratată la timp, hipofuncția tiroidiană apărută în urma unei boli autoimune, poate perturba buna funcționare a altor organe. De exemplu, tulburările glandei tiroide nediagnosticate favorizează apariția bolilor cardiovasculare, deoarece cresc valorile colesterolului rău, LDL. Nu trebuie ignorat nici riscul crescut de osteoporoză, infertilitate, iar în cazul copiilor pot apărea deficienţe în dezvoltarea sistemului nervos şi a celui osos.

Dr. Corina Neamţu, medic primar endocrinolog,

Columna Medical Center, București
S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "