VIDEO. Ce trebuie să știi despre antibiotice



 

Deși tratează un număr mare de boli, antibioticele pot avea și efecte adverse asupra organismului, dacă nu sunt administrare corespunzător. De aceea, e bine să ții cont de câteva lucruri când urmezi un astfel de tratament.

Interacționează cu alte medicamente

Antibioticele,în special tetraciclina și penicilina,reduc sau chiar anulează efectul pilulelor contraceptive,fiindcă nu mai permit absorbția lor în sânge. Așadar,înainte de a ți se prescrie antibiotice,spune-i medicului specialist ce alte medicamente mai iei,pentru a preveni posibilele efecte neplăcute. De asemenea,evită să iei antibiotice (de exemplu,doxiciclină) împreună cu medicamente contra arsurilor la stomac pe bază de carbonat de calciu,pentru că le scade efectul benefic.

Favorizează apariția unor reacții supărătoare

Multe dintre antibiotice pot avea efecte secundare,printre care se numără diareea sau candidoza (infecție cu ciuperci Candida,care apare fie la nivel genital,fie la nivel bucal). De aceea,este de preferat să iei odată cu antibioticele și probiotice,sub formă de comprimate sau pulbere ce se dizolvă într-un pahar cu apă. Bacteriile „prietenoase“ din compoziția probioticelor combat distrugerea florei intestinale,reglează tranzitul  și întăresc sistemul imunitar. Pe de altă parte,dacă ești predispusă la infecții cu Candida sau ai mai avut astfel de probleme,cere-i medicului tău un medicament antimicotic,care previne dezvoltarea acestei ciuperci.

Ai grijă ce consumi pe durata tratamentului!

Când iei antibiotice,limitează consumul de lactate,pentru că aceste alimente scad efectul pastilelor. Iaurtul,laptele dulce sau bătut nu trebuie luate concomitent cu tetraciclinele,însă se pot consuma cu două ore înainte sau după ce ai luat medicamentele. Contraindicată este și combinația între antibiotic și grepfrut,consumat ca atare sau sub formă de suc. De data aceasta,fructul are puterea de a tripla efectul pastilelor,chiar și de trei ori mai mult. În plus,consumul grepfrutului pe perioada tratamentului poate duce și la apariția unor efecte adverse,precum hemoragii stomacale,probleme renale sau bătăi neregulate ale inimii,fiindcă favorizează absorbția intestinală a antibioticelor.

Sfaturi utile

-Informează-ți medicul dacă ești alergică la anumite clase de antibiotice și ce alte medicamente mai iei;

-Nu consuma alcool în timpul tratamentului cu antibiotice,fiindcă această combinație este toxică pentru organism;

-Când iei pe lângă antibiotice și alte medicamente,păstrează 3-4 ore distanță între ele;

-  Întotdeauna este bine să citești prospectul medicamentelor,pentru a preveni eventualele complicații.

Sfatul specialistului

Dr. Ramona Aron,medic specialist medicină internă,Rețeaua privată de sănătate Regina Maria

Răceala și gripa nu se tratează cu ajutorul antibioticelor,fiindcă aceste medicamente sunt incapabile să distrugă virusurile care au dus la apariția acestor probleme de sănătate. În plus,antibioticele nu pot face diferența între bacteriile „bune“ și cele „rele“,ducând la apariția dezechilibrului de la nivelul florei bacteriene. Folosirea uzuală a antibioticelor poate duce la distrugerea mecanismelor de apărare a organismului,crescând astfel rezistența virusurilor și mai mult. De asemenea,nu orice antibiotic este eficient pentru orice tip de infecție. De aceea,este important consultul unui medic de specialitate înainte de a lua orice medicament,care îți va da un tratament în funcție și de ce alte pastile ai mai luat sau iei în continuare.


Citește și:

Tratează tusea fără pastile

Antibiotice naturale sau pastile?


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:



Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "