Eurespal, retras de urgență de pe piață 

Eurespal, un medicament împotriva tusei pe care medicii îl recomandă inclusiv copiilor, sub formă de sirop și comprimate, a fost retras de la vânzare. Hotărârea a venit după ce noi studii, făcute în ultimul an, au arătat că substanţa activă, fenspiridă, poate provoca aritmii cardiace.

Agenţia Naţională pentru Medicamente din Franţa și producătorul medicamentului au decis, de comun acord, să suspende autorizaţia de punere pe piaţă a Pneumorel, medicament vândut în România sub numele de Eurespal și administrat în cazul afecțiunilor respairatorii, atât la copii cât și la adulți. 

Citește și: Ceaiuri pentru răceală. Ce trebuie să bei să te simți mai bine

Astfel, încă de ieri, farmaciile din România au fost notificate să oprească de urgență comercializarea acestui medicament.  

Autorităţile franceze le-au informat pe cele europene, care vor investiga situaţia ca să formuleze un răspuns unitar pentru întregul continent. 

Potrivit prospectului, Eurespal sirop de tuse este indicat în tratamentul tusei şi expectoraţiei apărute în cursul afecţiunilor bronhopulmonare la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 2 ani. 


Reacții adverse - Eurespal:

Tulburări ale sistemului nervos

Frecvente: somnolenţă.

Cu frecvenţă necunoscută: ameţeli


Tulburări cardiace 

Rare: tahicardie moderată (bătăi neobişnuit de rapide ale inimii), care se ameliorează după scăderea dozelor.


Tulburări gastro-intestinale

Frecvente: dereglări gastro-intestinale, greaţă, dureri de stomac.

Cu frecvenţă necunoscută: diaree, vărsături.


Tulburări generale

Cu frecvenţă necunoscută: astenie, oboseală.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Rare: înroşirea pielii, erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, umflarea feţei, buzelor, gâtului, pete roşii pe piele. Sunt posibile reacţii de hipersensibilitate (edem angioneurotic, eritem pigmentar fix). Cu frecvenţă necunoscută: prurit.


Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului- se arată în prospectul Eurespal.Sursă: Digi24


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "