Interviu cu nutriționistul Alec Blenche: „Mâine este o nouă zi să trăim și să ne hrănim sănătos” 

Nutriționistul Alec Blenche deține unul dintre cele mai cunoscute site-uri din acest domeniu și organizează tabere de nutriție în întreaga țară.

„Trăim vremuri în care aproximativ unul din 4 oameni este bolnav de cancer și în curând unul din doi oameni vor fi bolnavi de această boală cruntă.”

În interviul redat mai jos,Alec Blenche vorbește despre cartea pe care a scris-o,în care le explică copiilor de până în 10 ani cât de importante sunt legumele,fructele și plantele în alimentația lor,dar și despre cum a început să adopte el un stil de viață sănătos.

Cum a luat naștere ideea de a scrie cartea „Erus si Valea Răbdării” pentru cei mici?

Ideea s-a născut în timp ce făceam un program de sănătate într-o şcoală din Constanţa. Încercam să le explic elevilor de 7,8,9 respectiv 10 ani cât de importante sunt plantele,fructele,legumele în alimentaţia lor. Apoi mai mult dintr-o joacă am observat că răspund mult mai bine şi sunt mult mai atenţi şi mai prezenţi dacă orele se desfăşoară pe fundalul unei atmosfere de basm,de poveste. Şi aşa am început să scriu.

Înainte de fiecare oră şi întâlnire cu ei,mă aşezam şi scriam câteva pagini sau chiar câte un capitol nou din poveste iar ei mă aşteptau cu sufletul la gura să afle ce s-a mai întâmplat.

Am adăugat apoi şi muzică şi dans şi totul s-a transformat în clipe de pură bucurie petrecute împreună aşa cum este şi cartea – o lume plină de basm,mister,bucurie,muzică şi învăţăminte preţioase. Cartea „Erus și Valea Răbdării” poate fi găsită în librăriile din toată țara.

De ce „Erus și Valea Răbdării”?

Am ales numele de Erus pentru că îmi doream un nume proaspăt,mai puțin cunoscut,astfel încât cititorul să nu-l poată asocia cu un alt personaj. Iar Valea răbdarii și-a intrat în drepturi în momentul în care am hotărât că nu vreau să transmit către copii simple informații despre fructe și legume dar și valori morale și spirituale importante pentru evoluția lor mai departe. Cred că am reușit să fac astfel un mix de informații extrem de utile,prezentate pe o partitură epică într-un mod plăcut și subtil.  

Personajul principal din carte este Erus,un băiat. De ce nu a-ți ales un personaj feminin?

Este o întrebare foarte bună și vreau să mă folosesc de ea pentru a anunța că în volumul 2-„ Erus și Valea generozității”-ce va apărea anul viitor,își va face apariția în poveste un personaj feminin extrem de puternic,fascinant și care îi va fi de mare ajutor lui Erus în călătoriile sale. Astfel se va realiza un echilibru mult dorit de care am simtit și eu că are nevoie seria.

Gândesc și spun cu regularitate că trăim în secolul femeii. Trăim vremuri în care femeia se ridică din ce în ce mai mult și din multe puncte de vedere a ajuns să egaleze și chiar să depășească bărbatul. Energia feminină care este bazată în primul rând pe iubire,grijă,afecțiune,empatie,va salva lumea de războaie și alte dezastre. Ceva asemănător se va întâmpla și în volumul II din carte.

Ce recomandați părinților să includă în alimentația copiilor?

Recomand bineînțeles cât mai multe plante în sezon. Părinții ar trebui să-și educe copiii și să-i obișnuiască de mici să consume fructe,legume și verdețuri,este foarte important pentru sănătatea lor. Este ce am încercat să sugerez în carte în mod subtil prin diferite lucruri precum comparația între morcov și o mai bună vedere sau între pătrunjel și mai multă putere.

 Acum,să vorbim și despre dumneavoastră:Ați fost mereu raw-vegan? Sau circumstanțele v-au făcut să adoptați acest stil de viață?  

Sincer să fiu,raw-vegan este o etichetă de care încerc să mă îndepărtez. Nu mai cred în etichete și șabloane. Sunt lucruri care îi îndepărtează pe oameni unii de alții. Îmi place să cred că am un stil de viață sănătos. Astfel filozofia după care îmi ghidez alimentația este de a consuma cât mai multe alimente în starea lor naturală,așa cum ni le-a lăsat Dumnezeu și cum ni le oferă cu grijă și iubire Mama Natură.

Din fericire pentru mine,nu am fost forțat să îmi schimb stilul de viață datorită vreunei boli,ci  mai degrabă datorită unor nevoi pe care fiecare le are în el:Nevoia de a avea mai multă energie,de a fi mai fericit,de a avea o formă fizică mai bună,de a avea un corp mai sănătos,de a avea o minte mai limpede,de a face ceva mai mult cu viața mea decât munca pat – munca pat. Acest stil de viață a rezolvat pentru mine aceste nevoi și sunt foarte fericit și mulțumit.

Nu simțiți nevoia de-a mânca alimentele care înainte vă făceau plăcere să le mâncați?

Mă bucur că am reușit să depășesc destul de ușor această zonă a poftelor. Am trăit destul timp fiind sclavul gusturilor. Am lăsat destul timp limba să fie stăpânul casei mele (corpul). Important a fost să înțeleg destul de repede că a mânca sănătos nu înseamnă a mânca mâncare fără gust.

Poți mânca sănătos foarte gustos și aici a jucat un rol important și restaurantul pe care l-am deschis și unde le putem arăta în mod direct tuturor oamenilor acest lucru. Și de fiecare dată mă amuz de reacția lor de uimire,de cât de sățioasă și gustoasă poate fi o simplă salată făcuta cu cap ori un sandwich sau un smoothie.

Ce i-ați recomanda unei persoane care vrea să treacă pe alimentația raw-vegan?

Aș recomanda oricărei persoane să o ia încet și să se documenteze foarte bine. Să introducă treptat anumite alimente și să scoată la fel de treptat altele. Dacă dorești să faci un stil de viață din asta,trebuie făcut cu mult tact,grijă,cunoaștere,înțelegere și iubire. Fiecare corp reacționează diferit. Este o călătorie destul de lungă până când începi să te cunoști și să îți înțelegi corpul și nevoile acestuia.

Doar în cazul în care o persoană este foarte bolnavă,atunci aș recomanda o trecere rapidă,dar tot la fel bazată pe studiu și cunoaștere.

  Potrivit statisticilor,multă lume se confruntă cu obezitatea. Care ar fi primul lucru pe care l-ați spune unei persoane dacă v-ar întreba ce schimbare ar trebui să facă? 

Persoanele obeze sau cu probleme de greutate dacă nu mai consumă sau elimină în mare parte carbohidrații gătiți și grăsimile gătite,vor avea o transformare neașteptată. O mare problemă pentru acestea sunt și alimetele ultra procesate/rafinate și chimizate.

Însă sfatul meu este ca oamenii ce se regăsesc în astfel de situații să își dorească în primul rând să fie sănătoși și nu mai slabi. Atunci abordarea lor va fi una ce le va aduce automat și pierderea în greutate dar într-un mod inteligent,natural cu rezultate pe termen lung,transformându-se și într-un stil de viață.
Și credeți-mă că știu ce vorbesc,când am pornit pe acest drum aveam 105 kg iar acum am 75 kg.

 Știm că e necesar un program de detoxifiere cel puțin de două ori pe an. Dumneavoastră,o dată la cât timp o recomandați?  

Organizăm de ceva ani tabere complexe de detoxifiere a corpului dar și a minții. Noi ținem taberele acestea numai primavara și toamna fiind cele mai indicate perioade pentru detoxifiere. Pentru orice persoană este binevenit să facă o detoxifiere a organismului de două ori pe an în aceste intervale. Însă dacă cineva simte nevoia de mai mult,nu este nici o problemă. Problema apare când faci excese,apoi detoxifiere și apoi iar excese și apoi iar detoxifiere și mentii corpul între aceste două extreme într-o tensiune continuă. Acesta este motivul pentru care noi facem și detoxifierea minții,pentru că până nu cureți mintea,nu vei putea să susții conștient un stil de viață sănătos.

 Numărul persoanelor care trec la o alimentație sănătoasă este în creștere. Cum vedeți acest lucru?  

Ceea ce se întâmplă la nivel mondial este un fel de revoluție spirituală. Este o mișcare vitală de care omenirea are nevoie. Și veți vedea că totul este doar la început. Oamenii încep să se trezească și să înțeleagă că dacă nu fac alegerile potrivite vor avea foarte mult de pierdut. Trăim vremuri în care aproximativ unul din 4 oameni este bolnav de cancer și în curând unul din doi oameni vor fi bolnavi de această boală cruntă. Este momentul să ne reanalizăm serios alegerile.

 Împreună cu soția,aveți un program de voluntariat la o școală din Constanța. Copiii sunt atrași de cele oferite?  Ne puteți spune mai multe?

Facem multe activități atât pentru copii dar și pentru adulți și pot spune că răspunsul este foarte bun. Și cei mari și cei mici își doresc să învețe să exploreze cât mai mult. Am norocul și de o echipă tânără și foarte bună în cadrul restaurantului nostru care este dedicată și sustinem cu drag împreună aceste programe de îmbunătățire a vieții celor din jur. Sunt lucruri pe care le facem cu mare plăcere și cu rezultate foarte bune.

Cum arată meniul dumneavoastră într-o zi de luni?

Mulți oameni mă întreabă ce mănânc eu. Și mereu le spun că eu nu sunt un exemplu foarte bun mai ales pentru cei care sunt la început. Și spun asta pentru că am ajuns într-un punct în care o masă pe zi,bogată nutritiv,îmi este îndeajuns. Prefer să dau o pauză cât mai mare sistemului meu digestiv și să am o singură masă bogată în fiecare zi la prânz.

În același timp nu îmi place să fiu dogmatic sau foarte strict,așa că nu țin cu dinții de anumite obiceiuri. Dacă se poate se poate,dacă nu,nu. Lucrăm cu ce avem,cu situații și momente diferite. Facem cât putem de bine și mergem mai departe. Mâine este o nouă zi să trăim și să ne hrănim sănătos.

În final,ce faceți atunci când aveți puțin timp liber?

În timpul liber îmi place foarte mult să citesc,să mă plimb prin natură,să stau cu ochii închiși și să mă conectez cu orice formă de viață din jur. Îmi place să cânt și să compun cântece,să scriu poezii și să petrec timp de calitate cu soția și fetița noastră.  Și da,îmi place să scriu povești pentru copii pe care să le citească și adulții.

Cartea „Erus și Valea Răbdării” a apărut la Editura Curtea Veche Publishing. Poate fi comandată de pe site-ul www.curteaveche.ro

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Ceaiurile de slăbit. Eficiente sau nu?

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei        

12 luni - 91 lei

" "