Japonia recurge la femei-inginer în industria auto 

Se caută femei! Poate sună ca un anunț dat la rubrica “Matrimoniale”, dar nu este deloc ceea ce pare. Este unul de la rubrica “Angajări”. Japonia întâmpină probleme mari în ceea ce privește forța de muncă tot mai redusă din ultimele decenii, mai ales în industria auto, și apelează la femei-inginer.

Dar nici această măsură nu salvează industria mașinilor japoneze, pentru că granzii niponi se bat pe un număr restrâns de absolvente de studii de specialitate.

Yui Mistuhashi este căpitanul echipei care construiește mașini de curse la Universitatea din Osaka. Are 24 de ani și este printre recruții foarte apreciați de Toyota și Nissan, dar tânăra se mai gândește dacă acceptă ofertele lor. Chiar dacă iubește mașinile, nu este sigură că vrea să-și petreacă restul vieții în industria auto, renumită în Japonia pentru ture lungi și inegalități de gen.

“Mi se spune mereu: Ai putea lucra pentru orice companie vrei. Dar vreau să am copii, nu sunt sigură că vreau să merg la serviciu când aceștia vor fi foarte mici. Vreau să aleg un angajator care îmi oferă mai multe opțiuni”, parează Yui.

Japonia este țara care suferă de pe urma îmbătrânirii populației. Așadar, pentru a plăti pensiile unor generații celebre pentru una dintre cele mai impresionante speranțe de viață din lume (80.79 de ani pentru bărbați și 87.07 pentru femei), guvernul nipon caută cu disperare soluții. O măsură luată în calcul de japonezi este de a muta vârsta de pensionare de la 60 la 65 începând cu aprilie 2020, apoi la 70 de ani. Specialiștii estimează că forța de muncă din arhipelagul japonez va scădea cu 8 milioane de persoane în următoarele două decenii, în ciuda măsurilor plănuite.

În 2013, premierul Shinzo Abe a inclus în programul său de guvernare includerea unui număr cât mai mare de femei în rândul angajaților din toate domeniile.

Află care sunt industriile auto în care deja lucrează femei pe Missauto.ro.

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Trucuri pentru machiaj rezistent la apă - nr.27 (505)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "