Postul Paștelui - postul sufletesc 

Postul Mare este cel mai lung dintre cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe. Acesta este și cel mai aspru post și durează 40 de zile. Acesta precede sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos, pe care anul acesta o vom sărbători pe 1 mai.

În acest post,creștinii trebuie să dea dovadă de grijă spirituală și să renunțe la produse lactate,ouă,carne,la tot ce nu este vegetal. Este perioada în care trebuie să ne rugăm mai mult,să fim mai buni,să oferim ajutor. Este perioada în care trebuie să ne înălțăm sufletește la Dumnezeu prin rugăciune.

În plus,în această perioadă,cei care țin post și nu numai,trebuie să nu cadă pradă ispitei,să se abțină de la gânduri necurate,pofte,patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.

Postul Paștelui sau Patruzecimea,adică postul dinaintea Învierii Domnului,este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. De aceea în popor este numit Postul Mare sau Postul prin excelenţă.

El a fost orânduit de Biserică pentru cuviincioasa pregătire a catehumenilor de odinioară,care urmau să primească botezul la Paşti şi ca un mijloc de pregătire sufletească a credincioşilor pentru întâmpinarea cu vrednicie a comemorării anuale a Patimilor şi a Învierii Domnului.

Totodată ne aduce aminte de postul de patruzeci de zile ţinut de Mântuitorul înainte de începerea activităţii Sale mesianice,de unde i s-a dat şi denumirea de Păresimi-de la latinescul quadragesima sau Patruzecime.

De ce durează postul 40 de zile

În urma Sinodului I Ecumenic de la Niceea din anul 325,Biserica de Răsărit a stabilit ca durata postului să fie de șapte săptămâni,durată ce a rămas valabilă până în zilele noastre.

Postul  se întinde pe o perioadă de 40 de zile deoarece se întemeiază pe o tradiție testamentară veche,care este atestată când este vorba de cercetarea și pregătirea sufletului prin măsuri divine:potopul,care trebuia să spele pământul de păcate,a ținut 40 de zile și 40 de nopți (Facere 7,11-17). Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea. Patruzeci de ani au mâncat evreii mană în pustietate,înainte de a ajunge în pământul făgăduinței (Deut. 7,7 şi 29,5-6). Iisus a postit pe munte 40 de zile și 40 de nopți înainte de începerea activității publice (Matei 4,1-2 şi Luca 4,1-2).

În calendarul bizantin Postul Paștelui începe în lunea de după Duminica izgonirii lui Adam din rai,iar în cel latin odată cu Miercurea Cenușii.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei