Tradiții și superstiții de Crăciun 

Celebrarea Nașterii Domnului a fost iniţiată de creştini din dorinţa de a opri sărbătoarea păgănă a romanilor, dedicată zeilor şi Solstiţiului de Iarnă. Crăciunul, în forma sa actuală, a trecut prin multe transformări și are o istorie complicată.

Naşterea lui Iisus Hristos este cunoscută sub nume diferite la fiecare popor în parte. Englezii îl numesc Christmas,francezii-Noel,italienii-Natale,germanii-Weihnachten,spaniolii-Noche buena,norvegienii-Jul,suedezii-Oel,danezii Juul,iar românii o numesc printr-un cuvânt specific poporului nostru,şi anume Crăciun. Odată cu celebrarea acestei sărbători,creştinii iau parte la tradiţiile specifice care s-au reinventat de-a lungul timpului.

Bradul,un simbol al vieţii veşnice

 


Împodobirea bradului este o tradiţie care şi-a început istoria în Germania în secolul al XVI-lea când poporul german obişnuia să decoreze brazii cu trandafiri,mere şi hârtie colorată. Legenda spune că cel care a împodobit pentru prima oară bradul de Crăciun cu lumânări a fost reformatorul protestant Martin Luther. Tradiţia a continuat apoi în Anglia,Franţa,Elveţia şi Rusia,unde bradul era ales din mijlocul unei păduri şi era împodobit cu lumânări,bomboane şi jucării.

În prezent,bradul simbolizează viața veșnică oferită de Iisus Hristos. De sărbătorile de iarnă,nu doar bradul se împodobește,ci și casa se decorează cu ramuri și coronițe de brad. Se spune că acestea aduc sănătate,noroc și iubire veșnică.

Iată vin colindătorii!

Una dintre cele mai frumoase tradiţii de Crăciun este primirea colindătorilor. Colindele sunt cântecele cu care oamenii întâmpină pe Iisus pe pământ. Colindătorii umblă din casă în casă şi cântă diferite colinde prin care le urează gazdelor noroc şi sănătate pentru anul ce va veni. În schimb aceştia sunt răsplătiţi cu mere,covrigi,nuci şi vin fiert.

Superstiţii de Crăciun

  • Se spune ca aduce ghinion dacă porţi pantofi noi de Crăciun.
  • Un cer senin de Crăciun anunţă un an roditor.
  • Dacă faci baie în ziua de Crăciun vei rămâne curat tot anul,iar dacă mănânci mere,vei fi sănătos tot anul.
  • Este bine să împodobeşti casa cu crenguţe de vâsc,deoarece se spune că aduce noroc şi te fereşte de rele.
  • Nu este bine ca între Crăciun şi Anul Nou să se tricoteze,să se coase sau să se spele.

Echipa Click! pentru femei vă urează Sărbătorile frumoase și liniștite alături de cei dragi!

Crăciun fericit!

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Soluții eficiente ca să te încălzești rapid-nr.3(481)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei         

12 luni - 91 lei

" "