A fi sau a nu fi: monstrul din Loch Ness 

Nessie, așa cum a fost botezat de localnici, a stârnit o serie de controverse datorate aparițiilor sale misterioase și lipsei dovezilor care să ateste existența lui. Este un monstru cu personalitate, care apare din când în când, doar cât să agite apele, apoi se face nevăzut.

Despre renumitul monstru știm că a fost descoperit în lacul Loch Ness, din Scoția. Nu există o familie sau o specie din care face parte, ceea ce îl face unic. Există, însă, o descriere care atestă asemnănarea cu o reptilă acvatică, numită pleziozaurul, din era mezozoică, care avea gâtul lung, trunchiul gros și numeroase vertebre cervicale, cu membrele puternic dezvoltate. Unii speculează chiar că Nessie ar fi singurul supraviețuitor al acestei specii demult dispărute.

Un lac învăluit în mister

Cu o adâncime ce ajunge până la 250 de metri, lacul Loch Ness are în vecinătate castelul Urquhart și este învăluit de cele mai multe ori într-o ceață groasă, care îi sporește misterul. Legenda începe din anul 565, când starețul irlandez Saint Colomba a văzut o creatură stranie în această apă. Conform mitului, Colomba a reușit să oprească monstrul să atace un înotător, punându-și mâinile cruce și poruncind vietății să nu se atingă de om.

Zvonul a ajuns în presă

Subiectul ajunge pe buzele tuturor, iar în anul 1933, se vorbește chiar și în ziare despre existența acestui animal, unde este relatată mărturia fascinantă a unui cuplu, care a asistat la un eveniment straniu: apa a început să fiarbă din senin, iar din mrejele ei a ieșit un animal înspăimântător, fără asemnănare. Avea un cap mic, gâtul lung și un corp cu o lungime de aproximativ 9 metri. Din acel moment, lacul devine tot mai populat, locuitorii din împrejurimi, și nu numai, dorind să vadă cu ochii lor creatura necunoscută. Astfel, mărturiile reporterilor, dar și a celor prezenți din pură curiozitate, creșteau cu fiecare clipă.

Dovezi fără credibilitate

Nessie devine unul dintre cele mai cunoscute și controversate creaturi. Acesta a fost intens studiat de criptozoologie, o știință care se ocupă cu descoperirea speciilor de animale dispărute sau a căror existență nu a fost clar dovedită. Deși există puține dovezi care să ateste existența acestui animal, oamenii de știință au avut o bază pe care să își dezvolte teoriile: câteva fotografii și înregistrări. Însă, cercetătorii aveau nevoie să descopere dovezi palpabile, cum ar fi urmele de schelete.

Fotografii controversate

La sfârșitul anului 1933 apare prima fotografie care atestă existența acestui animal învăluit în mister. Fotografia făcută de Hugh Gray face ocolul lumii și îi aduce acestuia un renume internațional. Oamenii de știință rămân, însă, sceptici în fața dovezii,spunând că Gray a pozat, de fapt, propriul câine prinzând un băț în apă sau o vidră. Urmează o nouă imagine publicată în Daily Mail, în anul 1934, care surprindea gâtul monstrului, ieșind din apă. Mai târziu, este dezbătută și apariția unui film cu fiara, însă acesta este pierdut.

Apariții neașteptate

După o perioadă în care nu și-a mai făcut apariția, monstrul din Loch Ness uimește prin prezența lui, de mai multe ori, în anul 2006. Acest lucru se datorează și faptului că tehnologia a avansat și în jurul lacului au fost amplasate, de-a lungul timpului, mai multe camere de supraveghere. Altfel au apărut mai mulți martori care susțineau că au văzut aceeași scenă: la suprafața apei se deplasau două forme, care păreau a fi două animale marine. Lungimea corpului ar fi fost de aproximativ 10 metri.

O viață dedicată dezlegării enigmei

Printre cei care s-au lăsat prinși în mrejele acestui mit este și scoțianul Steve Feltham, care și-a dedicat jumătate din viață încercând să descopere adevărul. Acesta și-a lăsat familia, slujba și casa din Anglia și s-a mutat în Scoția pentru a se dedica zilnic cercetărilor. A intrat chiar și în Cartea Recordurilor, fiind persoana care a petrecut cel mai mult timp căutând-o pe Nessie – 25 de ani. Descoperea lui este cel puțin dezamăgitoare, mai ales pentru el, pentru că, cea mai pertinentă explicație a lui este aceea a existenței unei specii de pește de talie mare, lipsită de solzi. Mai exact, un somn lung de vreo 4 metri.

Știai că…

… Monstrul din Loch Ness este una dintre cele mai profitabile legende? Turiștii vin cu miile pe malul lacului Ness, tot sperând s-o vadă pe Nessie, care astfel a contribuit, de la începutul anilor 2000 încoace, aproape 80 de milioane de dolari la economia Scoției.


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "