Ai crede că porcul sau șoarecele au foarte puțin în comun cu noi. Și totuși, cercetările arată că multe vietăți se aseamănă cu omul, din nebănuit de multe puncte de vedere. 

Maimuța, verișorul din junglă

Conform clasificărilor din biologie, ordinul primatelor desemnează grupa de mamifere superioare care cuprinde maimuțele și omul. Pe bună dreptate, fiindcă asemănările dintre oameni și verișorii lor urangutani, gorile, bonobo șamd sunt uimitoare. Cercetările arată că 98,8% din ADN-ul  maimuțelor este identic cu cel uman. Femelele cimpanzeu au un sistem reproducător similar cu cel al femeilor, durata gestației fiind aproape aceeași. Postura, expresiile faciale, felul în care descifrează limbajul corpului și recunosc obiectele sunt alte similitudini întâlnite. În plus, maimuțele sunt ființe sociale, la fel ca noi, și depind unele de celelalte.

Porcul, asemănări anatomice și fiziologice

De cele mai multe ori, porcul este privit ca un animal de pe urma căruia se pot obține strict beneficii de natură culinară. Însă de-a dreptul fascinantă este descoperirea făcută de cercetători, care au aflat că porcul are un ADN care se aseamănă cu cel al omului într-un procent de 94%. Din acest motiv, vietatea este folosită în cercetările biomedicale. Datorită asemănărilor de ordin anatomic și fiziologic, organele sale sunt utilizate în chirurgie, precum cea cardiacă, unde sunt valoroase valvele inimii de porc. Metabolismul, componența țesuturilor și a sângelui, dinții sunt alte lucruri care apropie omul de animalul cu codiță îmbârligată. O altă descoperire interesantă este aceea că râmătorul are un creier dezvoltat, clasându-se printre cele mai inteligente animale, alături de delfini și de câini.

Șoarecele – frați întru ADN

Cine s-ar fi gândit că micuța făptură poate avea ceva în comun cu noi? Ei bine, oamenii de știință cunosc acest lucru de mult timp, drept pentru care șoarecii sunt folosiți în cadrul diverselor experimente realizate pentru a studia bolile umane. ADN-ul șoarecelui este asemănător, în proporție de 90%, cu cel uman. Sistemul imunitar al rozătoarelor și reacțiile lor în fața durerii sunt asemănătoare cu ale noastre.

Câinele, iubire fără sfârșit

Omul și câinele au ADN asemănător în proporție de 84%. Afecțiunile retinei precum cataracta sau retinita pigmentară afectează în egală măsură atât oamenii, cât și câinii, de aceea cercetătorii încearcă întâi pe prietenii necuvântători ai omului diverse forme de tratament. Alte asemănări țin de sociabilitatea lor dezvoltată, de faptul că au preferințe în ceea ce privește mâncarea, obiectele cu care se joacă sau persoanele cu care interacționează și de abilitatea de a distinge cu ușurință vocile. Și mai presus de toate, sunt creaturi extrem de sensibile, care pot experimenta o gamă întreagă de sentimente precum gelozia sau iubirea, putând descifra, în același timp, cu mare ușurință expresiile faciale ale oamenilor.

Magnolia, copacul preistoric

Înflorește primăvara, din aprilie până în iunie, fiind o încântare pentru ochi. Termenul „magnolia“ desemnază un de fapt toate plantele cu flori din familia Magnoliaceae, care cuprinde 110 specii de arbori și arbuști din regiunile temperate calde. S-au descoperit specimene fosilizate de arbuști aparținând acestei familii vechi de 95 de milioane de ani! În funcție de specia din care face parte, florile sunt colorate în nuanțe de roz, alb sau galben. Pe cât sunt de frumoase petalele lor, pe atât sunt de puternice, având rol de scut împotriva atacului insectelor. Scoarța și florile magnoliei sunt utilizate în medicina tradițională asiatică pentru tratarea afecțiunilor plămânilor și contra anxietății.


Adoptă și tu!
Caramel, o cățelușă veselă și iubitoare, în vârstă de 8 luni, de talie mică spre medie, își caută un stăpân dornic să ofere și să primească iubire. E-mail: [email protected]S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "