La nivel global, există aproximativ 2800 de specii și subspecii de animale amenințate cu dispariția. Unele dintre ele sunt cu adevărat neobișnuite!

Axolotl,peștele umblător

Arată ca un personaj Pokemon,dar,de fapt,este o mică salamandră care se găsește în multe lacuri din Mexic,în America de Sud. Este o specie nepericuloasă care își poate regenera membrele. Nu are pleoape și poate fi atât de culoare neagră,cât și albinos.

Pangolin,mamiferul cu armură

Este mamiferul acoperit cu solzi protectori de cheratină-și o limbă îndeajuns de lungă pentru a se hrăni cu termite și furnici. Este o specie pe cale de dispariție,atât din cauza despăduririlor masive,cât și pentru faptul că  armura lui și carnea sunt folosite în medicina tradițională asiatică. Este cel mai braconat mamifer din lume.

Proboscis,maimuța cu nasul lung

Această primată cu nasul lung populează junglele și pădurile de mangrove din Borneo,în Asia de Sud. Neobișnuit este nu numai aspectul ei,ci și modul în care se hrănește. Preferă fructele necoapte poate pentru că,instinctiv,și-a dat seama că îi fac mai bine decât cele coapte care fermentează și-i provoacă o balonare gravă,chiar fatală. Nasul nu este inutil,ba chiar este un semn de eleganță pentru domnii din această specie. Doamnele își aleg partenerii în funcție de lungimea nasului – fiindcă,se crede,cu cât nasul e mai lung,cu atât sunetele emise de masculi pentru a face curte femelelor sunt mai sonore. Din cauza defrișărilor și a braconajului,și această specie este pe cale de dispariție.

Delfinul Irrawaddy,rudă cu balena ucigașă

Această specie,asemănătoare cu delfinul alb,își duce traiul în apropierea litoralului și estuarelor din Asia de sud-est. Din punct de vedere genetic,este înrudit cu balena ucigașă. Nu doar forma capului diferă de cea a delfinilor,ci și felul în care comunică:folosesc clicuri și bâzâituri pentru a se înțelege. Reprezintă o specie în pericol critic de dispariție:sub 85 de exemplare au mai rămas în râul Mekong din Asia.

Dragonul de mare tip frunză,camuflaj perfect

Are ceva din forma dragonilor din mitologia chineză,dar ia și aspectul unor alge marine plutitoare,cu extensii lungi de-a lungul întregului corp. Acestea nu-i folosesc doar pentru a se împinge prin apă,ci sunt și un mijloc de camuflaj. Deși se hrănește cu pești mici,vietatea nu are dinți. Similar căluților de mare,cu care se înrudește,masculul incubează ouăle și le eliberează în apă după 4-6 săptămâni. Dragonul-frunză își duce traiul în zona coastei sudice și vestice a Australiei,în ape nu foarte adânci.

Ornitorincul,un mamifer veninos

Este o vietate arhaică,semiacvatică,care trăiește în Australia și Tasmania. Este singurul mamifer care depune ouă în loc de a naște pui vii – însă micuții sunt hrăniți cu laptele matern. Deși e un animal cu sânge cald,își poate schimba temeratura în funcție de cea a mediului ambiant. Este și una din puținele specii de mamifere veninoase. Masculul are membrele din spate dotate cu o pereche de pinteni,prin care poate secreta o toxină puternică,dacă se simte amenințat. Otrava nu e letală pentru om,dar dă dureri severe,care pot dura săptămâni la rând.

Gerenuk,antilopa cu capul mic

Amuzantă prin aspectul ei,gerenuk este o specie de antilopă cu capul disproporționat de mic față de restul corpului,dar cu urechile deosebit de mari. Se poate ridica pe picioarele din spate și ajunge la crengi înalte și de 8 metri,întinzându-și gâtul și trăgând ramurile în jos cu ajutorul membrelor anterioare.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei