Gladiolele, flori elegante şi pline de culoare 
Dacă mergeți în aceste zile la piață, veți observa printre ghivece cu zambile, buchete de lalele și narcise, răsaduri de panseluțe și ghivece cu primule, niște bulbi turtiți, galbeni. Sunt bulbii de gladiole. Aceștia pot fi și bruni și roz și pot avea formă globulară. 
Gladiolele sunt plante perene,erbacee care ajung la înălțime de 150 cm. Tulpina sa este dreaptă,neramificată,frunze sunt lungi,iar florile mari,pot avea o mulțime de culori,de la alb și galben,la roșu,roz sau violet.
 

Cum se cultivă gladiolele

 
Se înmulțesc prin bulbi care se plantează primăvara după trecerea perioadelor de îngheț,la adâncimi de 10 cm-12 cm,bulbii mari sau 5-6 cm,bulbii mici care nu vor înflori în primul an. Se recomandă ca distanţa dintre plante să fie 20-30 cm.
 
Se pot planta din martie până în iunie și chiar se recomandă plantarea în mai multe etape astfel încât să aveți grădina plină de flori cât mai mult timp. Nu uitați să udați la intervale scurte astfel încât pământul să nu se usuce prea tare.
 
Gladiola preferă zonele însorite,cu sol reavăn,bine drenat,cu pH între 6,5-7. Frunzele nu se taie după uscarea florilor ci se lasă pentru că astfel se asigură vigoarea bulbilor. Aceștia se scot din pământ toamna și se țin în locuri uscate şi bine aerisite,feriți de umezeală și ger. Dacă iarna nu e foarte friguroasă,bulbii se pot lăsa în pământ,dar trebuie acoperiți cu paie și frunze.
 

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei