Lupinul, planta care combate obezitatea, diabetul și înlocuiește carnea 

Lupinul (Lupinus polyphyllus) este o plantă erbacee din familia leguminoaselor Fabaceae. Se regăsește pe continentele americane de nord și de sud, dar și în zona europeană și africană a Mediteranei. La noi este cunoscut sub denumirile populare de niprală (lupinul galben), cafele sau cafeluțe (lupinul alb).

Lupinul e planta care combate obezitatea, diabetul și înlocuiește carnea. Crește de la 30 cm până la un metru și jumătate în înălțime. Frunzele sunt plamate și verde închis. La maturitate formeaza flori dispuse în chiorchine, pe vârful tulpinii.

Lupinul, planta care combate obezitatea

Florile lupinului pot fi albe, galbene, albastre, liliachii, violet sau culoarea caisei. Înfloresc în iunie-iulie. Fructele lupinului sunt sub formă de păstaie și sunt, în general, 5 boabe la număr. Acestea se mai numesc și semințe sau lupine.

Există peste 200 de specii de lupin, fie sălbatice, fie cultivate pentru consum sau în scop ornamental. Multe specii de lupin sunt cultivate pentru hrana animalelor.

Lupinul, înlocuitor pentru carne

În alimentatie, se folosește lupinul alb, lupinul galben, lupinul albastru. Toate tipurile trebuie preparate după o metodă specifică. Adica înmuiatul lupinelor în apă sărată câteva zile. În țările mediteraneene și orientale, sunt consumate des ca și alunele.

Boabele pot fi făcute pastă, la fel ca humusul sau fasolea bătută. Puteți face crochete de lupin, le puteti consuma prăjite, cu sare și boia. Semințele conțin: glucide, lipide, proteine, alcaloizi, ureide, fosfolipide, lectine, triterpene, flavone, aminoacizi, vitamine, acizi organici, acizi grași, informeaza doctorulzilei.ro.

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "