Oi și miei: cele mai spectaculoase rase 

De Paște, oile și mieii sunt sacrificați, conform tradiției – însă tot mai multe persoane încearcă să renunțe la drob și la friptură, cu gândul la blândețea și drăgălășenia rumegătoarelor cu blană moale.

Oile au fost domesticite cu zece milenii înainte de Hristos și au jucat un rol central în dezvoltarea a numeroase civilizații. Oaia figurează în numeroase legende,ca în cea a Lânii de aur,și este pomenită în marile religii ale lumii. Este animal de sacrificiu atât la musulmani cât și la creștini. Astăzi,Australia,Noua Zeelandă,Patagonia și Marea Britanie sunt principalele țări care se ocupă cu creșterea acestor rumegătoare.

Karakul roz, minunea din Botoșani

La Stațiunea de Cercetare Popăuți,din județul Botoșani,care funcționează de peste 100 de ani,există o oaie cu o culoare specială,blana ei având o tentă rozalie. A fost obținută prin încrucișarea țurcanei autohtone cu exemplare provenite din stepele Rusiei. Blana recoltată și lâna sunt extrem de apreciate în alte țări,fiind folosite în scop decorativ sau în fabricile de haine de lux.

Merinos de Suseni, oaia cu lâna de aur

Este probabil rasa cu blana cea mai căutată,deoarece prin prelucrarea ei rezultă o lână de calitate superioară. Din ea se fac haine călduroase atât pentru copii cât și pentru adulți. La noi în țară există,în zona Crișanei și Maramureșului,așa-numitul Merinos de Transilvania,care a luat naștere prin încrucișarea exemplarelor Merinos,originare din Spania,cu oile autohtone. Din păcate,această rasă locală este pe cale de dispariție. Merinosul de Suseni este o altă rasă care a cunoscut gloria cu câteva decenii în urmă,iar acum mai cuprinde doar puține exemplare. I se mai spune și oaia cu lâna de aur,pentru că are o blană extrem de fină,albă și cu luciu intens.

Leicester, cu firul moale

Originare din Marea Britanie,oile Leicester,cunoscute și sub numele de Leicester longwool (Leicester cu lână lungă),au blana foarte moale și fină,cu firul lung și creț. Exemplarele sunt de talie mare,putând cântări până la 150 de kg. Majoriatea au lână albă,dar există și crescători de Leicester negre – culoarea închisă apărând doar pe cap și pe picioare.

Țurcana, Regina munților

Românii sunt mândri de rasa autohtonă Țurcană,care populează turmele din toată țara. Nu este pretențioasă,are picioare musculoase și solide,astfel că se adaptează atât zonelor de șes cât și de munte. Carnea este foarte apreciată de crescători,iar fermierii utilizează și lâna ei groasă.

Rasa Suffolk, fără coarne

Oaia Suffolk se recunoaște după faptul că nu are coarne și are capul și picioarele acoperite cu blană de culoarea neagră. Este apreciată pentru laptele ei. Lâna colectată este rezistentă și elastică,fiind folosită pentru confecționarea de cuverturi și pături groase.

Oile Hampshire, docile și materne

Carnea acestor rumegătoare este la mare căutare,datorită faptului că are un conținut scăzut de grăsime. Sunt crescute în Marea Britanie,fiind obținute prin încrucișarea mai multor specii de ovine locale. Corpul lor este masiv și musculos,blana este scurtă și deasă,iar urechile,capul și picioarele au blană neagră. În ciuda dimensiunii,oile Hampshire sunt docile și dotate cu un simț matern foarte dezvoltat.

Oaia frizonă de lapte

Cu nasul lor roz și cu cozile,capetele și picioarele practic lipsite de blană,oile din rasa Friza,numite și Frizone,sunt apreciate pentru producția de lapte. Așa cum le arată numele,sunt originare din Frislanda de Est,pe coasta Mării Nordului,în Germania. Nemții îi mai spun rasei și Milchschaf sau „oaia de lapte“. Este o rumegătoare care fată chiar și trei sau patru miei.

Știai că...

... Nicolae Ceaușescu era mare amator de căciuli din blană din karakul de Botoșani?

... primul mamifer replicat prin clonare a fost o oaie? În anul 1996,la Institutul Roslin din Edinburgh,Scoția,a fost obținută oaia Dolly,copia identică a unei alte rumegătoare. Dolly a trăit șase ani,fiind eutanasiată deoarece a făcut cancer la plămâni și artrită.

Colțul plantelor

Trifoiul,hrană pentru caii lui Zeus

Irlandezii îl consideră simbolul lor național,fiind semnul Sfintei Treimi. Numele îi vine din latină,de la „tres“,trei,și „folium“,frunză. Reprezintă sursă de hrană pentru larvele unor specii de fluturi,dar și pentru animalele domestice (cai,porci,oi,vaci),fiind bogat în minerale și vitamine. Trifoiul poate avea și patru,cinci sau chiar șase foliole,însă cazurile sunt foarte rare. Conform Cărții Recordurilor Guiness,a fost găsit un exemplar unic cu nu mai puțin de 18 foi! Se crede că trifoiul cu patru foi aduce noroc și că poate anula magia spiridușilor. În mitologie,trifoiul era hrana din care își trăgeau forța caii lui Zeus,iar druizii celți îl foloseau pentru a alunga spiritele rele.

Adoptă și tu!

El este Ghiocel,un motănel de aproximativ 10 luni,alb cu pete gri. Este foarte iubitor și se împacă bine cu alte pisici. Este oferit spre adopție,la apartament,unei persoane care își asumă vaccinarea și sterilizarea lui.

Tel:0724408349-Adrian,în București

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei