Oaia Dolly a fost mult mai mediatizată decât această pisică, prima din rasa ei care a fost clonată. După ce șoarecii, caprele, oile sau porcii au fost fost clonați cu succes, în 2001 a venit și rândul pisicilor să beneficieze de minunile științei. 

Astfel, pe 22 decembrie 2001, prin cezariană, dintr-o mamă surogat, se naște Cc, una dintre cele mai așteptate pisici de pe întreaga planetă. Din cei 87 de embrioni clonați implantați în mai multe femele, Cc este singurul care a supraviețuit. Numele Cc vine de la Copy Cat, sugestiv pentru o pisică clonată.

Interesant este că, deși este rezultatul procesului de clonare, așa cum s-a întâmplat și cu animalele din alte rase clonate, Cc nu arată la fel ca mama ei donatoare, blana fiind destul de diferită. Acest mic detaliu a fost cauzat de factorii genetici și non-genetici care au un impact major asupra modului în care blana pisicilor cu mai multe culori, și nu numai, arată. Astfel, deși Cc nu arată identic ca donatoarea ei, Rainbow, este o felină clonată, având în vedere că aspectul blănii, precum și alte caracteristici se formează în pântec și nu pot fi determinate dinainte.

Mai mult, spre maturitate, Cc s-a diferențiat total de Rainbow, cel puțin în ceea ce privește aspectul exterior.

Pisica a avut la rândul ei proprii pui, unici din punct de vedere genetic. Cc nu a întâmpinat niciun fel de probleme de sănătate, un lucru neobișnuit având în vedere că animalele clonate din alte rase s-au confruntat cu diverse boli și au avut o durată de viață foarte scurtă.

Aparent, cel puțin după cum ne spun oamenii de știință care au contribuit la clonarea pisicii, clonarea a fost un succes. Din punct de vedere genetic, Cc are aceleași date precum donatoarea ei. Însă, tot oamenii de știință ne spun, o clonă nu va fi niciodată la fel ca originalul din cauza numeroșilor factori interni și externi care-i determină dezvoltarea. Dacă din punct de vedere fizic sunt o mulțime de lucruri care determină culoarea aspectului exterior, deseori diferită de a originalului,  din punct de vedere comportamental evoluția unui animal e determinată de mediul în care acesta crește.

Astfel, deși clonarea a fost deseori considerată soluția ca anumite animale să revină la viață, de fapt, adevărul e că acest proces, chiar dacă devine accesibil, nu va face acest lucru. 

Cc a împlinit 16 ani în martie, este sănătoasă și trăiește alături de stăpâna ei.

Sursa foto: beaumontenterprise.com

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Trucuri pentru machiaj rezistent la apă - nr.27 (505)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "