O pisică trăiește în medie 15 ani, dar în funcție de modul în care este îngrijită poate depăși cu ușurință această cifră. Cu toate acestea, semnele îmbătrânirii la pisici devin evidente după un timp. Dincolo de problemele de sănătate fizice, apar și schimbări de comportament.

Aceste schimbări pot fi destul de derutante pentru stăpâni, mai ales că ele tind să se manifeste diferit. E bine de știut că senilitatea la pisicile în vârstă e o problemă medicală, iar vizita la medicul veterinar e necesară.

Disfuncția cognitivă se manifestă la pisici în același mod în care boala Alzheimer se manifestă la oameni. Și poate fi destul de dureros ca animalul mult iubit brusc să nu ne mai recunoască.

Iată care sunt simptomele:

-stare de confuzie și frică.

-pisica nu-și recunoaște stăpânii, nici locurile familiare.

-se așază într-un colț al camerei.

-se pierde prin casă.

-nu mai suportă să fie mângâiată.

-nu-i mai place să primească atenție.

-interacțiunea cu celelalte animale se schimbă.

-i se schimbă obiceiurile legate de somn.

-nu găsește litiera.

-miaună fără motiv.

-începe să lingă podeaua și diferite obiecte din casă.

Ce tratament există?

Din păcate, senilitatea la pisicile în vârstă nu poate fi vindecată. Însă un tratament medicamentos poate ameliora simptomele îmbătrânirii la unele dintre ele. Tratamentul recomandat de medicul veterinar poate fi atât de eficient în unele dintre cazuri, încât simptomele dispar complet.

Deși simptomele sunt ameliorate în urma tratamentului, boala nu se poate vindeca. În cele din urmă, tratamentul nu mai este eficient.

Cum poate fi prevenită boala?

15 ani reprezintă o perioadă generoasă de timp în care ne putem bucura de animalul nostru. Dar parcă niciodată nu este îndeajuns, ar spune majoritatea celor care dețin o pisică. De aceea, dincolo de îngrijirea adecvată în ceea ce privește hrana, iată ce alte lucruri poți face pentru a preveni apariția tulburării cognitive la pisica ta:

-Învață-o să meargă în lesă. Acest lucru ajută la explorarea altor spații, mai ales dacă locuiești la bloc, iar spațiul este foarte limitat.

-Dreseaz-o. Da, și pisicile pot fi învățate mici trucuri, iar în acest mod îi stimulezi și activitatea cerebrală.

-Învaț-o să-și caute mâncarea prin casă.

Sursa foto: wearepets.wordpress.com


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "