Reacționează la cei mai mici stimuli, se contractă ca o capcană sau își strâng frunzele, ca o umbrelă, secretă mucilagii lipicioase și mortale... Ele sunt plantele sensibile la atingere, care au un singur scop: să-și prindă în mreje prada și să o devoreze. 

Roua cerului, cursa cu lipici

Drosera rotundifolia sau Roua cerului este o plantă insectivoră care crește atât în Asia și America de Nord cât și în Europa. Cel mai bine se dezvoltă în locurile mlăștinoase și pe locul cu zăcăminte de turbă. În România o putem admira în câteva rezervații naturale. Are un mod subtil de a-și captura prada, cu ajutorul perișorilor de pe frunzele circulare. Acești perișori secretă un lichid lipicios care strălucește în soare ca picăturile de rouă – de aici și denumirea populară a plantei. Insectele de prind de seva vâscoasă, tentaculele de pe marginea frunzelor se închid ca o colivie, iar mucilagiul lipicios dizolvă insecta complet.

Capcana lui Venus, avidă de insecte

Planta numită Capcana lui Venus sau Capcana de Oțel – Dionaea muscipula, pe numele ei științific – este cea mai cunoscută dintre plantele carnivore. Crește în pe teritoriul Statelor Unite dar, fiind foarte adaptabilă, poate fi cultivată cu ușurință. Devorează în mod special insectele mici, pe care le atrage cu mirosul său specific. Capcana este formată din partea terminală a frunzelor și este declanșată de minimum 2 atingeri ale insectei, în interval de 20 de secunde. Interesant e de știut că o frunză-capcană naturală de acest fel nu funcționează la infinit: după 4-5 închideri, devine inactivă, păstrând doar rolul de fotosinteză.

Rușinoasă ca o... mimoză

Mimosa pudica, cunoscută popular drept mimoză sau plantă mișcătoare, provine din pădurile tropicale din America de Sud. Se poate acomoda însă și în grădini. Cu aspect de arbust, planta are o capacitatea extraordinară de a reacționa la stimuli externi, iar sensibilitatea sa la atingere este spectaculoasă. E suficient să o atingi un pic ca frunzele sale să se strângă ca o umbrelă pe care o închizi – ca să se înfoaie din nou după câteva minute. La fel reacționează și la frig sau la lipsa de lumină. Mișcările plantei poartă numele de seismonastie și sunt produse de prezența unor umflături pline cu lichid, la baza frunzelor. La presiune externă, apa este expulzată din țesuturi iar frunzele se strâng. Reacția mimozei este de fapt un mecanism de apărare împotriva prădătorilor. Planta mișcătoare adoră lumina, însă nu excesiv de puternică. Vara, face flori sferice, roz-lila și pufoase, cu aer fragil.

Monstera, târâtoarea

Monstera Deliciosa sau falsul filodendron este o plantă care crește în pădurile tropicale din America de sud – dar se adaptează bine și într-un apartament, Este veșnic verde și e cățărătoare. În mediul ei natural, pare că se deplasează pe pământ. Explicația e simplă: lăstarii care ies din semințe se târăsc pe sol până ce întâlnesc un copac pe care se pot fixa. Numeroasele sale rădăcini adiacente îi permit astfel plantei să se ancoreze de noul ei suport și să ajungă la lumină. În natură, poate să atingă 20 m lungime, dar în apartament nu depășește 2-3 m lungime.

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "