Dependența de jocuri de noroc poate fi vindecată! 

Periodic, în presa tipărită sau în online apar articole cu și despre persoane dependente de jocuri de noroc. Sunt povești dramatice, care ar trebui să îi sperie pe cei care se află pe marginea prăpastiei, dar rareori au acest efect.

Să îi spui unui dependent de gambling „uite ce a pățit X !” nu ajută cu nimic. Cine pleacă pe acest drum trăiește într-o lume paralelă, este ca hipnotizat. Mulți nici nu mai conștientizează ce fac. Unii își iau zilele, iar alții omoară pentru bani, fie ca să își plătească datoriile, fie ca să îi joace la păcănele, ruletă, pariuri etc.

Recent, un tânăr de 29 de ani din București s-a spânzurat în locuința sa din sectorul 2, lăsând un bilet în care scria că jocurile de noroc l-au dus la acest gest, întrucât acumulase multe datorii. Luna trecută, un tânăr și-a ucis colegul de cameră, pentru a face rost de bani, pentru jocurile de noroc. A făcut rost de 800 de lei și de un laptop pe care l-a vândut înainte să ajungă în custodia poliției.

Se ajunge la o stare psihică vulnerabilă

Plictiseala și singurătatea împing oamenii (de obicei tinerii) spre sălile de joc, susțin psihologii, care consideră că dependența de jocuri de noroc este cel puțin la fel de periculoasă ca și dependența de alcool sau dependența de tutun.

Așa cum am spus, dependenții trăiesc într-o lume paralelă. Le este foarte greu să revină în lumea reală de unii singuri, dar nu imposibil. Sunt cazuri de caractere puternice care au intrat pe site-uri de specialitate și au reușit să se vindece tăind răul de la rădăcină. Cei care acceptă să fie ajutați au șanse și mai mari să scape de dependență. 

„Jocul patologic este o tulburare de control a impulsului, nu o dependență în sensul comun al cuvântului. Problema la jocurile de noroc nu este jocul propriu-zis, ci pierderea, în mod constant, a banilor. De obicei, jocurile de noroc afectează viața de familie și relațiile jucătorului cu persoanele din anturaj. Inevitabil, se ajunge la însingurare, tensiuni familiale și la o stare psihică vulnerabilă“, a explicat psihoterapeutul Adrian Niculescu, citat de antena3.ro.

Vindecarea, pas cu pas

Asociația Organizatorilor de Sloturi din România și patronatul organizatorilor de pariuri din România organizează periodic campanii pentru prevenirea dependenței de jocuri de noroc și pentru ajutarea celor care au căzut în patima gamblingului. Cei care devin dependenți au la dispoziție o linie telefonică gratuită, 0800.800.099, la care pot suna pentru a cere ajutor specializat, dar și site-ul www.jocresponsabil.ro, unde au posibilitatea să își facă un test online să vadă dacă sunt dependenți și să ia un prim contact cu personal specializat în tratarea unor astfel de probleme.

Potrivit psihologilor, un prim pas este îndepărtarea persoanei cu probleme de mediul agențiilor stradale, care continuă să îl atragă prin mijloace psihologice subliminale: lumini, muzică, sunete, culori, imagini, mesaje care promit câștiguri fabuloase. O dată scos din acel mediu, pentru majoritatea dependenților începe perioada se sevraj, caracterizată prin neliniște, agitație și o iritabilitate accentuată. 

Răbdare și discuții constructive

În astfel de situații, familia și prietenii trebuie să fie înarmați cu foarte multă răbdare și să poarte discuții constructive de susținere, a scris sursa citată. Desigur, toate aceste eforturi trebuie dublate de ședințe periodice la un psiholog care obișnuiește să trateze astfel de tulburări psihice. 

Dependența de jocuri de noroc nu se traduce numai prin pierderi financiare importante, ci și prin timpul îndelungat petrecut în fața aparatelor sau în fața site-ului de pariuri sportive. Timpul este o resursă la fel de valoroasă ca și banii, iar exagerarea cu acest „hobby” ar trebui să ridice semne de întrebare jucătorului și celor din jurul său.

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "