Sfaturi pentru părinții de adolescenți 

Foarte grea e perioada adolescenței, atât pentru părinți, cât și pentru ei. Acum ne confruntăm cu o criză identitară majoră, pe care, dacă nu știm s-o gestionăm cu inteligență și respect față de puștii noștri, e foarte posibil să nu mai fim niciodată în stare să facem ceva pentru copiii noștri. Haideți să vedem ce sfaturi ne dau psihologi reputați despre cum să ne purtăm cu copiii noștri, ajunși la adolescență.

Nu te lăsa înșelată de înălțimea lor!

Indiferent de cât sunt de înalți, adolescenții tăi sunt tot copiii tăi. Perioada de dezvoltare a adolescenței durează cam 10 ani (începe la 11 ani și se termină cam pe la 19). E o perioadă extrem de importantă pentru dezvoltarea creierului. Așa că este foarte important ca adolscenții noștri, aflați într-o perioadă atât de delicată, să simtă că au părinții lângă ei. Această perioadă îi va marca pentru tot restul vieții.

Ajută-l dacă e mai timid, să nu râzi de el!

Unii sunt doar puțin timizi, dar alții frizează patologia. Timiditatea, spun psihologii, înseamnă și atenția extremă în fața situațiilor noi. Acum, dacă timiditatea nu e gestionată cu blândețe, adultul care stă după colț riscă să dezvolte probleme de anxietate social majore, frustrante nu doar din punct de vedere personal, ci și social. Dar cum te porți cu un adolescent foarte timid? Cheia este să-I scoți din zona lui de confort fără să încerci să îi schimbi personalitatea. Identifică foarte atent comportamentele care conțin timiditate și încearcă să-l dezveți de ele, în cel mai delicat mod cu putință. Cu alte cuvinte, în loc să lupți ÎMPOTRIVA timidității, luptă CU ea. Nu uita că timiditatea e una dintre cele mai delicate trăsături ale personalității adolescentului.

Trăiți în prezent!

Adulții tind mereu să se gândească la viitor, dar copiii și adolescenții trăiesc în prezent. Asta e o trăsătură pe care, din păcate, mulți părinți încearcă s-o omoare în fașă, pe câtă vreme, aceasta e toată filosofia de viață, a oricărui om sănătos psihic și moral – trăirea în prezent. Profită de faptul că ai un copil/ adolescent și încearcă să înveți din nou cum să trăiești clipa prezentă. Prezentul e întotdeauna ceea ce avem. Prezentul e TOT ceea ce avem. Comunică natural cu puștiul tău și nu-i trezi anxietăți pe tema viitorului. Anxietățile adultului sunt, de cele mai multe ori, anxietățile părinților săi. Adresează-i-te cu replici clare, lipsite de echivoc. În loc de „aproape e timpul să plecăm la școală“, spune-i „ia-ți haina și hai să mergem la școală“.

Spune-le cum se simt

Profită de faptul că nu mai ai un copil mic, căruia să-i explici fiecare cuvânt în parte și că poți să-l ajuți să-și identifice emoțiile și sentimentele în cuvinte mature, fără ocolișuri. Ajută-l să-și identifice emoțiile cu precizie, punând etichete pe ele (asta e o sugestie dată de cercetători în urma unui studiu pe dezvoltarea psihologică la copii). De exemplu, în loc să-i spui că nu puteți ieși afară pentru că plouă, spune-i „oooof, ce dezamăgită sunt! Plouă și nu putem ieși afară!“.

Las-o mai moale

Programul nebunesc al adultului nu vibrează întotdeauna cu programul copilului/ adolescentului. Atât copilul mic, cât și adolescentul nu înțeleg și nu cunosc ritmul nebun al părinților lor. În loc să le faci pe toate pe repede-nainte, fă-ți timp să faceți patul de culcare împreună sau mergeți împreună la piață. Fără să te grăbești!

Limitează-ți distragerea atenției!

Dacă ești împreună cu copilul/ adolescentul tău dar stai cu ochii-n telefon, n-ai rezolvat nimic. Fii cu el tot timpul cât ești cu el. Dacă stai cu ochii-n telefon în timp ce copilul tău vorbește cu tine, înțelege că el nu merită atenția și respectul nimănui. Ca adult, va ajunge să se mulțumească cu puțin și i se va părea normal ca superiorii lui ierarhici să-l trateze fără respect. E mare păcat! Reține că tu îl înveți tot!

Fii politicoasă

Vrei să ai copii politicoși? Fii tu însăți politicoasă cu copiii tăi! Spune-i „mulțumesc“ și „te rog“, la fel cum îi spui oricui altcuiva cu care interacționezi. Va învăța nu doar că e important și merită să fie respectat, dar și să întoarcă acest comportament.

Regula de aur! Să nu țipi la adolescentul tău!

Porunca a unșpea: Să nu te pună sfântul să țipi la copilul/ adolscentul tău! Nu ai voie! Punct. Și, oricum, cu cât țipi mai mult la el, cu atât mai puține lucruri vei rezolva.

În final, ține minte că nu există o rețetă-standard de crescut copii! Și că fiecare copil, ca să crească armonios, are nevoie de atenție, respect și mult, multă blândețe!


Credit foto: www.huffingtonpost.com

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Trucuri pentru machiaj rezistent la apă - nr.27 (505)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "