Câtă libertate, cât control? 

Sub falsa impresie a libertății, părinții tind să își controleze copiii pas cu pas. Juniorii au voie să mergă în vizită la colegi, dar trebuie să răspundă la orice oră la telefonul grijuliu al mamei. Au permisiunea de a merge în excursii, dar este musai să dea raportul de câteva ori pe zi.

Cu ochii în patru

Dacă ai impresia că cei din „generația cu cheiea de gât“ nu erau controlați de părinţii lor,te înșeli. Un coleg de birou își amintea că,în orice excursie s-ar fi dus,mama lui tot reuşea să găsească o cunoștință,care avea o rudă,care,la rândul ei,știa pe cineva cu telefon fix. Și,fie că se ducea la Baia Mare,la Suceava ori la Constanța,copilul de atunci era rugat să meargă la „cutărescu“,la telefon,și să sune acasă,pentru a da de știre că este bine. Care mai e situaţia în ziua de azi?

Ce ție nu-ți place...

Nu pot să spun câtă libertate să îi oferi copilului tău, dar aminteşte-ţi de vorba:ce ție nu-ți place,altuia nu-i face. Deci,pune-te puțin în pielea lui:cum te simțeai când mama ta te chema ca să îți așeze fularul la gură,elev în clasele gimnaziale fiind? Cum te-ai fi simțit dacă părinţii te-ar fi însoțit la ziua de naștere a unui coleg? Ideea potrivit căreia copiii sunt prea vulnerabili pentru a li se permite să își asume riscuri este adânc înrădăcinată în inima unor adulţi. Dar,dacă nu vrei să creşti un copil timorat,cocoloşit,merită să-i acorzi puţină încredere.

Cum îl ajuți să fie responsabil

Ca să îi oferi libertate,copilul tău trebuie să fie responsabil. Iată cum îl poți ajuta să ia singur decizii bune și să se descurce atunci când nu îl controlezi permanent:

·        Învață-l,de la vârste fragede,să nu se încreadă în persoanele necunoscute care îl abordează pe stradă. Micuţul trebuie să știe că nu este bine să urmeze niciun străin,indiferent de ce îi promite. Învață-l numărul tău de telefon și roagă-l ca,atunci când se simte în pericol,să ceară cuiva un mobil de pe care să te sune,sau să cheme un polițist.

·        Ajută-l să înțeleagă importanța banilor și nu îl trimite niciodată de acasă fără ceva economii la el. Poate se rănește și are nevoie rapid de un pansament,sau poate s-a rătăcit şi trebuie să ia un autobuz ca să regăsească grupul din care face parte.

·        Fă-ți mereu timp să îl asculți. Oricât de prostesc ți s-ar părea ce are de spus. Astfel,copilul va ști că te poate căuta oricând are nevoie de ajutorul cuiva de încredere. Un copil sau adolescent care se simte înțeles și acceptat de familie,cu bune și cu rele,este un copil care nu simte nevoia să găsească acceptarea în altă parte (în găști dubioase,de exemplu).

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei