Copilăria ne influențează personalitatea 

Copilăria este etapa delicată în care are loc dezvoltarea personalității. Iar relația pe care o au copiii de la o vârstă fragedă cu părinții lor este determinantă în dezvoltarea personalității și a relațiilor lor cu restul oamenilor.


Este atât de important, de fapt, pentru că multe dintre problemele pe care le suferă adulții sunt rezultate din această fază a vieții lor. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că tot ce trăim în copilărie lasă o amprentă în creierul nostru. Este o amprentă despre care nu suntem conștienți, dar care ne afectează în multe moduri.

Tipuri de consolidare și importanța acesteia în dezvoltarea personalității

Când vine vorba de educarea copiilor, putem alege o atitudine pozitivă sau negativă. Cel mai bun lucru este să găsești un punct intermediar între cele două extreme.

Atitudinea pozitivă este atunci când sărbătorim lucrurile bune pe care copiii le fac, ignorând ceea ce fac corect sau incorect. Acest lucru poate duce la o stima de sine ridicată, care poate face copilul capabil să-și asume responsabilitatea pentru erorile sale.

Atitudinea negativă, pe de altă parte, pune accentul pe tot ceea ce face copilul incorect. Acest lucru poate determina o stima de sine scăzută, ceea ce le face să creadă că ei nu sunt suficient de buni, de frumoși, de deștepți, mai ales în comparație cu cei din jurul lor.

Ambele extreme sunt negative și influențează personalitatea oricărui copil. Din acest motiv, dacă avem probleme de stimă de sine ca adulți, aruncând o privire asupra copilăriei noastre ne poate arăta să ne dăm seama mai bine de cauzele pentru care suntem așa cum suntem.

Atașamentul părinților noștri în timpul copilăriei ne marchează, și anume:

Atașamentul sănătos

Atașarea sigură apare atunci când copilului îi sunt îndeplinite toate nevoile. Există un contact fizic, știu că dacă au nevoie de mama lor, ea va fi acolo. Din acest motiv, copilul dezvoltă o legătură sănătoasă.

Atașamentul anxios

Atașamentul anxios sau ambivalent se dezvoltă atunci când un copil are o mamă care este foarte atentă și grijulie în unele ocazii, dar este rece și îndepărtată în altele. Consecința este că copilul crește cu multă nesiguranță.

Atașamentul evitant

Atașamentul evitant se dezvoltă din cauza mamelor insensibile care tind să ignore nevoile copiilor lor. În consecință, copiii învață să le respingă, să fie independenți și să nu aibă nevoie de ei. În viitor, vor avea probleme în relațiile cu alte persoane. După cum vedem, atașamentul sigur este cel mai sănătos. Cu toate acestea, atașamentul anxios și cel evitant sunt mai frecvente decât credem noi.

Dependența emoțională, incapacitatea de a stabili legături afective cu alte persoane, teama, nesiguranța în relații ... Toate acestea au o bază. Ea este copilăria.

Credit foto: www.pexels.com
S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "