Fă-l să descopere jocurile copilăriei tale!



 

Pentru orice adult, jocurile copilăriei înseamnă o amintire aparte, ușor nostalgică, de fericire pură și energie maximă. În calitate de părinte, este normal să îți dorești ca și copilul tău să guste din bucuria jocurilor de altădată.

Generația „cu cheia la gât“ avea câteva jocuri nelipsite din orice adunare de copii:de-a v-ați ascunselea,prinselea sau elasticul. Cu siguranță că fiecare dintre noi mai poate enumera cel puțin încă cinci jocuri care ne făceau să uităm de foame și de somn în zilele lungi de vară. Fă-ți  și tu copilul să descopere frumusețea jocurilor care-deși presupun și genunchi juliți,și haine rupte- îl vor face să uite de calculator și de televizor o bună bucată de zi.

Hoții și vardiștii

Ce forfotă era în cartier,de fiecare dată când se stabileau taberele! Unii făceau parte din cea a hoților și se ascundeau pe străzile dintre blocuri,iar alții din cea a vardiștilor,datori să îi prindă pe răufăcători. Atât. Fără violență,fără pistoale sau bătăi,doar cu niște bucăți de cretă drept arsenal. Pur și simplu,unii fugeau,nu înainte de a lăsa indicii desenate pe asfalt,iar alții făceau munca de detectiv,în încercarea de a-i găsi.

 „Împărate-luminate,cât e ceasul în cetate?“

Câtă răbdare în numărarea pașilor,câtă distracție și câte lacrimi vărsate atunci când „împăratul“ favoriza un copil care primea cele mai ușoare pedepse,în timp ce restul numărau de zor „pașii de furnică“...  Acest joc are un farmec aparte:copiii aleg un împărat,apoi se depărtează de acesta,dar stau cu toți la aceeași distanță. Fiecare întreabă,când îi vine rândul:„Îmăpărate,luminate,cât e ceasul în cetate?“,iar împăratul îi spune fiecăruia câți pași să facă. Există mai multe tipuri de pași:de furnică (un picior în fața celuilalt),de uriaș (un pas cât se poate de mare),de pitic (un pas stând pe ciuci),de mămăligă (copilul sare învârtindu-se),de pește (o săritură în față),înapoi. Câștigă cine ajunge primul la împărat-și îi ia locul.

Telefonul fără fir

Vrei să îți aduci aminte cum un „elicopter“ se putea transforma în „parter“? Pune laolaltă câțiva copii cu chef de joacă și învață-i „telefonul fără fir“. Se vor auzi curând hohote de râs.

Țomanap

Pentru zilele în care vremea nu ține cu cei mici,Țomanap este jocul care îi va captiva. E nevoie de coli,creioane,puțină cultură generală și o minte ageră. Pe o foaie de hârtie,fiecare face un tabel,pe coloane,fiecare coloană cuprinzând o literă din Țomanap:Țări,Orașe,Munți,Ape,Nume,Animale,Plante. Cineva e desemnat să spună alfabetul în gând,apoi i se spune stop. Copilul rostește cu glas tare litera la care s-a oprit înșiruirea. Ceilalți copii trebuie să completeze repede,în tabel,nume de țări,orașe și munți care încep cu litera respectivă. Cine termină primul strigă „stop joc“. Se face apoi punctajul:rubrica goală e 0 puncte,rubrica completată este 5 puncte (dacă cel puțin doi jucători au ales aceeași denumire) sau 10 puncte (pentru cei ce au scris un nume care nu se repetă la ceilalți). Dacă un singur jucător a completat o rubtică și restul nu a scris nimic,el are 20 de puncte. Câștigă,evident,cel cu punctajul cel mai mare.

„Flori,fete sau băieți“

Cu câtă nerăbdare erau așteptate sosirea verii și vizitele la bunici! Atunci se strângeau cete de copii care,așezați pe bordurile străzilor înguste și pustii,pierdeau noțiunea timpului jucând „flori,fete sau băieți“,un joc de socializare,fără câștigător. Din când în când,câte unul dintre ei mai dădea o fugă în casă,de unde se întorcea cu o chifteluță în mână și o mânca pe fugă,de teamă să nu piardă distracția. Jocul este simplu:se aleg doi jucători care se retrag și aleg o cifră de la 0 la 10. Când se întorc în grup,ceilalți trebuie să ghicească cifra. Cel care nimerește numărul corect alege o categorie (Flori,Fete sau Băieți,Filme,Artiști sau Cântăreți). Cei doi jucători se îndepărtează din nou și își aleg fiecare un nume din categoria propusă. De exemplu,în varianta „Flori“,unul își zice lalea,celălalt zambilă. Când se întorc la grup,îl roagă pe copilul care a ales categoria să aleagă între cele două denumiri de flori. Puștiul va pleca apoi cu persoana reprezentând floarea numită,ca să aleagă din nou o cifră de la 0 la 10. Astfel,jocul reîncepe.

Sfatul specialistului

Anca Torcescu,profesor în învățământul primar,Bârlad

„De ce este important ca cei mici să se joace în aer liber? O viață socială bogată contribuie la creșterea stimei de sine,esențială pentru dezvoltarea emoțională a copilului. Joaca afară încurajează copilul să își folosească imaginația și creativitatea,să-și asume riscuri și responsabilități,să găsească singur soluții și strategii și să descopere plăcerea de a face anumite lucruri. Memoria nu are decât de beneficiat!“

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:



Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "