3 atitudini care „ucid” dragostea 

Când fluturașii din stomac încep să se mai potoloească, în multe cupluri apar și conflictele. Cercetătorii americani au realizat un top al celor mai frecvente cauze care duc la certuri, care, nu de puține ori, pot duce la despărțire.

Critica

Astfel,potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Washington din Seattle,pe locul I  în clasamentelor atitudinilor distructive se numără criticismul. Adică să-i critici trăsăturile de caracter ale partenerului,în loc să –i explicit ce te-a supărat la atitudinea pe care a avut-o într-o situație.

Un exemplu de atitudine critică. „Ai întârziat din nou. Te gândești doar la tine!” În loc să procedezi astfel,ar trebui să-i spui:„ Este ora 9.00,iar tu ai spus că ajungi la 8.00. Este a doua oară când se întâmplă asta săptămâna aceasta,și sunt supărată”. Criticându-ți mereu partenerul,acesta va începe să aibă resentimente față de tine sau să reacționeze urât și să înceapă o ceartăîn toată regula.

Așadar,în loc să-i faci partenerului tot felul de reporșuri,mai bine adoptă un ton calm și explcă-I unde greșește și cum te afectează pe tine acest lucru.

O atitudine de dispreț

Potrivit profesorilor de la Universitatea Washington,disprețul este o atitudine care merge mână în mână cu sarcasmul. Când apare într-o relație,este extrem de dăunătoare,fiindcă nu faci altceva decât să-l jignești profund pe cel de lângă tine.

În urma cercetării,  J.Gottman,unul dintre coordonatorii studiului,a observant că soțiile ale căror parteneri manifestau dispreț față de ele se simțeau inutile,credeau că trăiesc o relație bolnavă,cu problem care nu pot fi rezolvate. Mai mult,multe dintre ele s-au îmbolnăvit de multe ori,în decursul celor patru ani,cât a durat cercetarea.

Contraatacul

Când ești atacat,prima reacție este să plătești cu aceeași monedă. În cea mai bună situație,cel care a atacat lasă garda jos,iar celălalt obține Victoria. Este însă o sabie cu două tăișuri,căci cel care a cedat se va simți frustrat și supărat. Și astfel se va crea o prăpastie între cei doi parteneri.

Contraratacul poate fi și începutul unui război în toată regula. Iar după o perioadă de luptă,în care fiecare vrea să arate celuilalt că are dreptate,unul va abandona lupta și-l va trata pe celălalt cu ingoranță.


Mai citește și:

Cele mai frecvente motive de ceartă într-o familie

Cum închei o relație într-un mod civilizat


S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei