Este flirtul infidelitate? 

Unii asociază flirtul cu un comportament necuviincios – alții, dimpotrivă, susțin că e ceva cât se poate de nevinovat. A face ochi dulci sau a adresa complimente unei persoane de sex opus nu înseamnă neapărat a înșela încrederea  partenerului de viață. Care sunt totuși limitele care nu trebuie depășite?Flirtul este o conversația ușoară, cu aluzii abia schițate sau cu complimente rostite galant, adesea pe un ton glumeț. Poate debuta cu un schimb de zâmbete, de gesturi și de priviri, pentru că limbajul nonverbal dezvăluie primul gândurile și intențiile noastre ascunse. Când dorești să începi o relație cu o persoană de sex opus, flirtul se înfiripă firesc. Dar ce se întâmplă când ești deja într-un cuplu?

Motivul pentru care flirtezi

Când inițiezi un flirt, contează foarte mult motivul pentru care o faci. E posibil ca sentimentele pentru partenerul de viață să nu mai fie atât de puternice, iar flacăra dragostei dintre voi abia să mai pâlpâie. Acest lucru te va face vulnerabilă și te va împinge să-ți afișezi farmecul în fața altor parteneri. Nu este greșit să cauți atenție, mai ales când îți dai seama că relația ta nu mai poate fi salvată. Este însă mai rău dacă flirtezi ca să-ți manifești o nemulțumire față de partenerul din viața de zi cu zi sau ca să exorcizezi o frustrare. Există și persoane care flirtează doar ca să-și testeze puterea de seducție.

Cum îți dai seama că întreci limita?

Totul depinde de modul în care privești flirtul. Poate ești de părere că e doar un joc nevinovat, atâta timp cât nu implică apropiere fizică. Sau poate că, în sinea ta, ești conștientă că a face ochi dulci altcuiva înseamnă a păși pe o punte suspendată peste un hău, care poate duce într-o direcție neașteptată. Potrivit psihologilor, limita care ne spune dacă greșim este sentimentul de culpabilitate. Pentru fiecare om acest sentiment se manifestă diferit. Unii se simt vinovați față de parteneri doar pentru că au îndrăznit să-i zâmbească vecinului sau colegului de serviciu - alții, în schimb, pot forța limitele jocului, trecând granița simplei conversații și ajungând, fără remușcări, la sărutări și la atingeri fizice.   

Când anturajul te arată cu degetul

Chiar dacă pentru tine flirtul e un joc nevinovat, cei din jur îl pot recepta în mod diferit. Schimbul jucăuș de replici, privirile insistente, zâmbetele cu subânțeles – toate acestea le poți face involuntar, când îți place de cineva, dar pot fi aspru judecate de cei din jur. Chiar dacă ție nu ți se pare că ai un comportament greșit, persoanele din anturaj te pot acuza de ce e mai rău.

SFATUL SPECIALISTULUI

Anca Donțu, psiholog principal specializat în psihoterapie psihanalitică,  Cabinet Individual de Psihologie, [email protected]
Depinde în ce constă flirtul și de ceea ce consideră fiecare dintre cei doi parteneri că înseamnă infidelitate. Dacă ne referim doar la sensul de conversație cu aluzii sexuale, de complimente, atunci este foarte probabil să nu vorbim de infidelitate. Contează însă motivul pentru care flirtăm, dar și cum privește partenerul nostru acest act. Contează dacă atunci când flirtăm simțim că facem ceva ce ar putea să ne afecteze relația, sau simțim că este un comportament complet inocent.
Dacă femeia flirtează, o poate face doar pentru că are nevoie să i se confirme valoarea, calitățile, și asta se întâmplă fie atunci când se află la o vârstă sensibilă pentru ea, fie în situația în care partenerul nu îi mai acordă atenția de care ea are nevoie. Dacă, însă, relația ei de cuplu nu o mai satisface la un nivel profund, flirtul poate trăda dorința de a-și găsi un nou partener și de a ieși din relația actuală. 


Ioan Tudor, Psihoterapeut, Emotion Center Bucuresti, [email protected]
Odata cu ajungerea la maturitate, flirtul capată o tentă mult mai intimă și câteodată sexuală, iar limbajul nonverbal devine o parte importantă a acestuia, de la modul în care mergem, unghiul și distanța din care vorbim cu o persoană, până la tonul vocii și mimica feței.
Schimbul de replici subtil și jucăuș în afara unei relații sau a unei căsnicii este perfect normal și acceptat dacă anumite limite nu sunt trecute. Aceste limite diferă de la o relație la alta, iar ceea ce într-o relație poate părea acceptabil și normal, într-o altă relație poate părea o violare a limitelor și a încrederii. Este adevărat că diferențe de opinie și de limite pot apărea și în cadrul aceluiași cuplu, iar aici putem enumara cateva aspecte care ar putea fi considerate nepotrivite sau care depășesc limitele de încredere într-o relație clasică și monogamă:
•    conversațiile avute rămân un secret pentru partenerul tău
•    conversațiile au o tentă sexuală sau planuri în această direcție
•     motivul pentru care flirtezi este nevoia ta de a-ți crește imaginea de sine sau de a-ți face partenerul gelos!

Stanciu Marius, Cabinet Individual de Psihologie, [email protected]
În primul rând, merită menționat de la bun început faptul că oamenii nu sunt nici pe departe atât de pricepuți precum cred atunci când vine vorba de detectarea unui flirt real. Mai precis, avem tendința de a identifica eronat un astfel de comportament, cu precădere atunci când suntem nesiguri sau anxioși. Flirtul, însă, poate fi interpretat și ca un simptom important al unei sănătăți relaționale defectuoase. Atunci când el ascunde o nemulțumire neexprimată a partenerului sau decurge din intenția clară de a răni, vorbim despre o infidelitate potențială, încă neconcretizată în act. Astfel, dacă ne temem cu adevărat de infidelitate, cea mai bună opțiune pe care o avem la dispoziție este să afișăm curiozitate, nu să acuzăm partenerul ca și cum am ști care este realitatea. Manifestând agresivitate, nu facem decât să inducem o profeție care se adeverește.


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "