Nu te lăsa pradă geloziei 

„E gelos/geloasă, fiindcă o/îl iubește foarte mult!“ O afirmație pe care am auzit-o cu toții adesea, încât am ajuns s-o considerăm adevărată. Adevărat este doar că gelozia este un sentiment răspândit, pe care l-am experimentat cu toții măcar o dată, fie și numai în copilărie. Dar nu este o dovadă de iubire.


Gelozia prinde rădăcini în copilărie

Gelozia se numără printre primele sentimente pe care le trăim de-a lungul vieții, după dragostea față de părinți. Strâns legată de simțul proprietății și de egoism, gelozia este experimentată de orice copil care constată că nu mai este în centrul atenției părinților, la apariția unui nou bebeluș în familie. Fiind resimțită în copilăria mică, drept reacție la o posibilă pierdere a iubirii, credem că gelozia este o consecință a iubirii și nu ne schimbăm convingerea nici la maturitate. Psihologii însă ne precizează că geloase sunt doar acele persoane care nu au încredere în sine.

Gelozia, o dovadă de disperare, nu de iubire

S-ar putea ca bănuielile să fie cât se poate de întemeiate, dar crizele de gelozie să fie atât de zgomotoase, încât persoana geloasă să obțină taman reacția contrară celei pe care și-o dorea și anume să-l determine pe celălalt să plece pur și simplu, chiar dacă nu este iremediabil îndrăgostit de cealaltă persoană. Pentru că nimănui nu-i convine să se știe mereu suspectat, bănuit, urmărit, acuzat, obligat la un permanent efort de concentrare și de memorie. Gelozia este extrem de stresantă, atât pentru cel gelos, cât și pentru suspectat. Nu sunt rarissime cazurile în care persoana geloasă ajunge să-și piardă mințile, dacă nu reușește să-și controleze gândurile. Dacă un strop de gelozie poate fi benefic unei relații, prea multă riscă să-i fie fatală.

Mai multă încredere în sine

Chiar dacă persoana geloasă crede că sentimentul i-a fost generat de apariția unei potențial rival sau de comportamentul modificat al partenerului, motivul profund îl reprezintă o scăzută încredere în sine a geloasei/gelosului. El/ea se simte nesigur/ă de dragostea celuilalt, considerând că noua apariție este mai frumoasă, mai atrăgătoare, mai inteligentă, mai sexi. Pentru a se asigura de dragostea partenerului, îi poate cere declarații și dovezi de dragoste, chiar și în circumstanțele cele mai nepotrivite. Primindu-le, își calmează sentimentul de nesiguranță, dar doar pe termen scurt, ulterior cerând noi și noi dovezi partenerului, care poate sfârși prin a se simți sufocat. Doar învățând să se prețuiască pe sine, persoana geloasă va putea ajunge să aibă mai multă încredere în partener și să nu se mai teamă că va fi înșelată sau părăsită. Ca atare, dacă el/ea nu-ți răspunde la telefon, nu suna de încă 20 de ori! Mesajul transmis va fi că ești panicat/ă, nu îndreptăți/ă la toată iubirea sa! Găsește-ți ceva de citit, du-te la sală, la film, dă cu aspiratorul, ca să-ți distragi atenția și să te calmezi. Vezi ce-ți va explica și, dacă pare credibil, acceptă-i spusele. Dacă nu i le accepți, asumă-ți pașii următori, certuri continue, urmate de despărțire. În orice caz, a rămâne cu cel de care ești sigură că te trădează nu reprezintă o soluție. Așa că, înainte de a da frâu liber geloziei, amintește-ți că este o cutie a Pandorei. Dacă o deschizi, s-ar putea alege praful.

 

Gelozia e de mai multe feluri

În manualele de psihologie sunt definite trei tipuri de gelozie:
•    gelozia reactivă, exprimată prin gânduri de genul: „M-a înșelat, așa că o să-i fac o scenă de o să mă țină minte și nu o să mai îndrăznească niciodată să ridice privirea asupra altcuiva“
•    gelozia preventivă, reflectată prin comportamentul acelor persoane care, convinse că toți bărbații/toate femeile înșală, nu se dezlipesc de partener/ă, pentru a preveni orice contact cu o terță persoană
•    gelozia anxioasă, manifestată printr-o teamă obsesivă față de o  posibilă infidelitate a partenerului, teamă care le domină gândurile.
Bineînțeles, cele trei forme se pot manifesta în diverse grade de intensitate, de la cele de-abia sesizabile până la forme patologice, distructive. Și astea nu sunt vorbe goale! Există oameni – femei și bărbați deopotrivă -, care nu-și mai pot stăpâni deloc trăirile și își suspectează partenerul chiar și în cele mai nevinovate situații, ajungând să se comporte necontrolat.


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "