6 obiceiuri de care nu știai că poți fi dependentă 

Când spui „dependență“ te gândești automat la jocuri de noroc, alcool sau tutun. Se pare că există și alte obiceiuri comportamentale, legate de anumite produse sau obiecte pe care le folosești în fiecare zi, care te fac să devii surprinzător de dependentă. Iată care sunt acestea! 

Aplicarea balsamului de buze

Dacă ai stat vreodată cu o prietenă și ai observat că de câte ori își scoate balsamul din buze din geantă și de câte ori și-l aplică, înseamnă că ai văzut ce presupune dependența. Explicația cercetătorilor pornește de la premisa că există o nevoie continuă de a face acest lucru din moment ce persoana în cauză s-a obișnuit cu senzația pe care i-o oferă așa numitul strugurel. Cu cât îl va aplica mai des, cu atât va deveni mai sensibilă la uscarea buzelor, ceea ce o va face să simtă nevoia să îl aplice constant. Prin urmare, persoana va intra într-un ciclu vicios, de obișnuință chiar. Când nu are produsul pe buze, simte că ceva lipsește.

Albirea dinților

Una e să folosești benzile de albire a dinților pentru a îndepărta vinul roșu sau petele de cafea și alta e să fii dependentă de această activitate. Utilizarea excesivă sau necorespunzătoare a produselor de albire, cum ar fi lasere, benzi, geluri sau paste poate provoca sensibilitate dentară, durere, iritația gingiilor și chiar distrugerea smalțului. Astfel, dinții vor căpăta un aspect transparent și total inestetic.

Folosirea cremei de față

Nu spune nimeni că nu e bine să folosești cremă de față, mai ales dimineața și seara, însă dacă o folosești mai mult de două ori pe zi, acest obicei se numește adicție. Trebuie să știi că pielea ta poate deveni dependentă de un anumit produs, motiv pentru care, în momentul în care îl vei schimba, se vor produce reacții adverse. Spre exemplu, pot apărea iritații ale pielii, erupții sau chiar acnee. Crema de față hidratantă se recomandă numai în cazul în care ai un ten uscat și sensibil, însă dacă tenul este normal, arată și se simte bine, nu este necesar să folosești crema hidratantă în exces.

Bronzarea artificială

Știai că bronzatul la solar poate da dependență? Ultimele studii au arătat că lumina cu ultraviolete declanșează eliberarea endorfinei, hormonul fericirii, motiv pentru care vei asocia bronzul cu relaxarea. Dacă descoperi că mergi mai des la salonul de bronzare sau rămâi mai mult pe acel pat, înseamnă că te confrunți cu o dependență. Pentru a scăpa de acest obicei, nu trebuie să renunți de tot, ci progresiv, pentru ca organismul să se poată acomoda.

Tatuatul

Abia ți-ai făcut un tatuaj și deja vrei să îți mai faci unul? Asta se numește clar dependență. Deși sunt o formă prin care te poți exprima și poți spune câte ceva despre personalitatea ta prin intermediul lor, tatuajele te pot face să devii sclava lor. Rând pe rând, vei simți nevoia să îți faci tot mai multe, vei fi în căutare de simboluri și desene care să îi impresioneze pe cei din jur, fără să îți dai seama că acest obicei îți afectează nu numai sănătatea, dar și stilul de viață. Dacă îți închipui că desenele de pe corp pot schimba percepția oamenilor despre tine în sens pozitiv, te înșeli. Majoritatea va avea chiar o opinie total contrară.

Întâlnirile online

De regulă, persoanele singure și emotive apelează la întâlnirile pe internet. Fie își caută jumătatea, fie vor doar o companie pasageră mai mult din curiozitate, aceștia încearcă să cunoască cât mai mulți oameni, fără a ști că se supun unor riscuri. În timp, unii dintre ei ajung să devină dependenți de lumea virtuală, întrucât au fantezii pe care nu și le pot manifesta în viața reală și se gândesc că vor găsi pe cineva care să îi înțeleagă și să îi accepte așa cum sunt. A fi îndrăgostit nu e nimic rău, însă de aici și până la a ajunge să comiți escrocherii sau să fii înșelată de necunoscuți, există o mare diferență.

Sursă foto: www.fightthenewdrug.org


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "