Ciorba noastră cea de toate zilele 

Nr 27 Față de supă, surata sa mai fadă și mai limpede, ciorba se impune în farfurie cu un vârtej de arome îndrăznețe și cu acreala sa specifică. Borșul, zeama de varză sau de lămâie, corcodușele, oțetul îi dau gustul specific. E plină de tupeu și de vitamine – de aceea e nelipsită de pe masa românilor. 

Nu numai noi și otomanii ne lăudăm cu ciorbă, ci și grecii, sârbii, bulgarii, rușii, kazahii, ba chiar și algerienii, indienii sau chinezii. Pe nesimțite, ciorba a cucerit rapid lumea și s-a impus în meniurile cele mai exotice. Nicăieri însă nu este ea adorată ca-n Balcani și-n partea noastră de Europă. Își poate cineva imagina o nuntă, un botez, o aniversare, o paranghelie, o masă sățioasă fără indispensabila ciorbiță? Ciorba de burtă însoțită de cornul iute al ardeiului înseninează ziua oricui, iar cea de potroace îl trezește din mahmureală și pe cel mai înveterat chefliu.

Neam de ciorbagii

Nu se știe precis care-s originile ciorbei. Probabil că își trage rădăcinile din vremea primilor agricultori, care au descoperit că hălcile de carne au gust mai bun dacă sunt fierte cu niscaiva verdețuri și rădăcini. Pe mesele românilor, se pare că ciorba ar fi ajuns datorită trupelor otomane. Era atât de strâns legată de imaginea militarilor care luptau sub semnul semilunei, că şefii detașamentelor de spahii erau denumiți ciorbagii. Poate şi fiindcă lângă cortul lor se afla întotdeauna cel al popotei, unde se făceau cele mai bune ciorbe, condimentate cu mentă, piper şi pătrunjel proaspăt. În turceşte, fiertura se cheamă çorba, cuvânt provenit din arabul shorba.

De burtă, de bob

Sârbii, croaţii, bulgarii sau albanezii o gătesc şi ei sub diverse denumiri, derivate din cuvântul turcesc. Bulgarii fac bob tchorba, adică ciorbă de fasole sau bob, exact ca cea românească, lăsând boabele la înmuiat şi fierbându-le apoi cu legume, ardei şi roşii. Shkembe-chorba seamănă cu ciorba de burtă, doar că în ea se rade brânză şi este aromată cu măghiran și dafin. Și turcii au ciorba lor de burtă, işkembe çorbası, mama tuturor ciorbelor de acest fel. Pe acest model, chiar și germanii se delectează cu o ciorbă de măruntaie numită nclude Kuttelsuppe.

Borș sau borscht?

Dar ia să ne ocupăm puțin și de borș, fârtatul ciorbiței... Inițial popular în Europa Răsăriteană și în fostul Imperiu Țarist, s-a extins și către alte continente. În America de Nord, borscht este adesea legat fie de cultura iudaică, fie de menoniți, membrii sectei anabaptiste care l-au adus prima oară din Europa. Mai multe grupuri etnice revendică borscht ca fel de mâncare național, consumat ca parte a meselor rituale în tradițiile religioase ortodoxe, greco-catolice, romano-catolice și iudaice. Dar care e originea sa?

Din brânca-ursului, sfleclă sau tărâțe

Borscht se trage dintr-o străveche supă, preparată inițial din tulpini și frunze murate de brânca-ursului, de unde și numele slav, bursci. Această plantă se găsea din belșug pe câmpiile întinse din Țările Baltice și Rusia. Altă modalitate de acrire, care conferă gustul dominant de dulce și acru, este adăugându-se sfeclă în fiertură. Sfecla tăiată felii se pune în oală, se acoperă cu apă călduță, fiartă în prealabil, pentru a permite bacteriilor sa fermenteze. Amestecului i se adaugă adesea și pâine veche, pentru a grăbi procesul. Pentru a echilibra aroma, se adaugă zahăr, sare și zeamă de lămâie. După circa 2–5 zile (sau 2–3 săptămâni fără pâine), lichidul roșu intens, atât dulce, cât și acru, poate fi strecurat și folosit. Se pune în borscht cu puțin înainte de a-l lua de pe foc. Dacă sfecla este folosită intens în Polonia, la noi este mult mai popular borșul obținut din târâțele de grâu sau secară – sau din huște, adică plămădeala care rămâne pe fundul putinei, după acrirea acestuia borșului.

Știai că...
... grecii au adoptat ciorba după ce au stat timp de 4 secole sub stăpânire turcească?
Tchorba toptsita, adică ciorba de perişoare a grecilor, se prepară fierbând mai întâi oase de vită, apoi se fac perişoare din carne tocată, iar lichidul este acrit cu oţet.S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "