Este uimitor cum patinatorii pot să alunece fără efort pe gheață. Grația și piruetele amețitoare ascund o fascinantă poveste.

La început, patinele au fost folosite ca mijloc de transport și nu în scop artistic. Vechii finlandezi fixau de încălțăminte oase de animale, pentru a aluneca fără efort pe lacurile înghețate. Se foloseau de bețe din lemn pentru a înainta mai ușor. Lamele din metal au fost folosite din secolul al XIII-lea.


În 1880, membrii Clubului de Patinaj din Viena au fost primii care a valsat pe o suprafață înghețată. Dansul pe gheață a fost recunoscut ca probă Olimpică abia în 1976.


Femeile nu aveau voie să participe să participe la competițiile sportive de patinaj, acestea fiind rezervate doar bărbaților. În 1902, în timpul Campionatului Mondial de Patinaj, a participat și britanica Madge Syers, care s-a clasat pe locul 2, după celebrul patinoator suedez Ulrich Salchow. Trei ani mai târziu, proba de fete făcea parte din competițiile internaționale.


Deși este un sport de iarnă, patinajul a fost introdus ca disciplină olimpică în timpul Olimpiadei de vară de la Londra, din 1908.


Patinatorii au un patron protector, Sfânta Lidvina, celebrată pe 14 aprilie de biserica romano-catolică. Prima reprezentare a acesteia o înfățișează căzând pe gheață.


Spre deosebire de patinele din hochei, cele de la patinaj artistic au zimți în vârful lamei. Cu ajutorul lor, patinatorii pot să se oprească repede, pot face sărituri sau piruete pe spate.


Multe dintre săriturile din patinajul artistic poartă numele celor care le-au realizat prima dată. Săritura axel se numără printre cele mai vechi și a fost realizată pentru prima dată de norvegianul Axel Paulsen, în 1882. Patinatorul sare de pe vârfuri, se rotește o dată și jumătae în aer și trebuie să aterizezeze pe piciorul opus, pe partea din spate a patinei.


Pentru competițiile sportive, patinatorii de la proba de perechi, de la cea masculină și cea feminină aveau voie să folosească doar muzică instrumentală, nu și versuri. De-abia din sezonul 2014 - 2015 toți patinatorii, nu doar cei de la proba de dans, au voie să folosească orice melodie doresc.


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "