Momente uimitoare de la Jocurile Olimpice 

Jocurile Olimpice au o istorie foarte bogată a realizărilor, precum și a momentelor controversate, dar există câteva momente care au schimbat cursul istoriei și care au lăsat probabil cele mai profunde impresii despre lume și Jocurile de astăzi.


Iată care sunt momentele de la Jocurile Olimpice care au schimbat istoria:

Paris, 1900: Participă prima femeie la Jocurile Olimpice


Femeilor nu li s-a permis să concureze la Jocurile Olimpice până la Jocurile de la Paris din 1900, când participarea lor la golf și la tenis a fost o poartă de deschidere pentru sportivele de sex feminin la următoarele ediții. Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 au înseamna o nouă etapă de gen cu debutul femeilor care boxează. A fost prima ediție din istoria olimpică cu sportivi de sex feminin care au concurat la această categorie de sport.

Berlin, 1936: Jesse Owens bate recordul


Atletul afro-american Jesse Owens a bătut recordul și a câștigat mai multe medalii de aur, distrugând astfel obiectivul lui Adolf Hilter de a folosi Jocurile Olimpice din 1936 ca un exemplu al ”noului arian”. Owens s-a alăturat mai târziu colegului său german în salt lung, Luz Long, în turneul de onoare și a devenit un simbol al trimfului în sport asupra ideologiei naziste. Mulţimea îl adora, pentru că era un atlet adevărat, care şi-a câştigat admiratori graţie vitezei şi agilităţii sale.

Londra, 1948: Concurează sportivii în scaune cu rotile (paralimpici)


Medicul englez Ludwig Guttmann a fondat Jocurile Internaționale destinate persoanelor aflate în scaun cu rotile pentru a ajuta la reabilitarea veteranilor răniți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Folosind terapia sportivă, a invitat atleții să participe la competiție, iar evenimentul a devenit în cele din urmă Jocurile Paralimpice moderne.

Roma, 1960: Televiziunea și scandalurile


Deoarece primele Olimpiade Mondiale au început să fie televizate și au inclus aprobarea de marcă a unui atlet, Jocurile de la Roma au inaugurat o nouă eră a comerțului și au schimbat modul în care cei de acasă i-au văzut pe olimpici. Jocurile au evidențiat, de asemenea, o parte negativă a competiției cu primul scandal de dopaj, dezvăluind mijloacele la care recurg unii sportivi pentru a se întoarce acasă cu medalii de aur.

Mexico City, 1968: Protejarea drepturilor civile


La începutul mișcării drepturilor civile din Statele Unite ale Americii, sportivii americani de culoarea au fost încurajați să boicoteze Jocurile. În schimb, afro-americanii John Carlos și Tommie Smith au organizat un protest non-violent ridicând pumnii și scandând ”Black Power”, în timp ce se rostea imnul național de început a ceremoniei. În consecință au fost suspendați, dar demonstrația lor a dus la lupta americană asupra drepturilor civile la nivel internațional.

Munchen, 1972: Teroarea înlocuiește pacea


Înainte de Jocurile Olimpice de la Munchen, 1972, 11 istraelieni au fost lauți ostatici și uciși de teroriștii palestinieni. Atunci s-a luat decizia ca competiția să continue, dar incidentul a dus la sporirea securității. Însă mesajul privind pacea internațională promovată de Jocuri a fost afectat.

Montreal, 1976: Națiunile africane plănuiesc un boicot


Drepturile omului au fost de bază la Jocurile de la Montreal, după ce 22 de națiuni africane au boicotat ediția din anul respectiv în urma participării Noii Zeelande. La începutul anului 1976, Noua Zeelandă a provocat o revoltă în rândul țărilor africane atunci când a trimis echipa națională de rubgy. Acest lucru a marcat primul dintre cele mai multe boicoturi motivate politic în rândul Jocurilor Olimpice.

Moscova, 1980:  Boicoturile din SUA cauzează găzduirea jocurilor alternative


Cu războiul rece în curs de desfășurare, președintele Jimmy Carter a cerut aliaților din SUA să-și retragă echipele olimpice din cadrul Jocurilor pentru a protesta împotriva invaziei sovietice din Afganistan. S.U.A. nu a participat la Jocurile Olimpice în vara respectivă și a găzduit, în schimb, Liberty Bell Classic din Philadelphia ca o competiție alternativă pentru atleții țărilor care susțin boicotul.

Sydney, 2000: Coreea de Nord și Coreea de Sud se unesc


Într-un moment de alianță de scurtă durată, Coreea de Nord și Coreea de Sud au mers împreună pentru prima dată la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Sydney. În loc să-și poarte steagurile naționale, echipele din Coreea de Nord și Sud (în uniforme identice) s-au luat de mână și au fluturat un drapel de unificare cu o hartă albastră a Coreei.

Atena, 2004: A fost schimbat designul medaliilor


Câștigătorii de la Jocurile Olimpice din 2004 au primit medalii cu un design nou. Ele au înlocuit designul inițial al sculptorului Giuseppe Cassiolo. Medaliile olimpice pot fi văzute în cadrul muzeului stadionul Panathinaiko din Atena, unul dintre cele mai vechi stadioane din lume și locul primelor olimpice moderne din 1896.


Credite foto: www.rd.com; www.francebleu.fr
S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "