Sinistra istorie a Valentine’s Day 

Am intrat deja în luna în care se sărbătorește iubirea. Culoarea reprezentativă a sărbătorii de pe 14 februarie - care se numește Ziua Îndrăgostiților - este roșu, pentru că ea reprezintă dragostea și pasiunea. Însă, în mod ironic, această zi a trandafirilor, ciocolatei și cadourilor are o istorie sinistră, neagră. Vrei să o afli?


De ce se numește Ziua Îndrăgostiților (Valentine’s Day)

Ziua Îndrăgostiților marchează data executării Sfântului Valentin de către împăratul roman Claudius al II-lea, în timpul celui de-al treilea secol d. Hr. De ce a fost ucis Sfântul Valentin? Cea mai populară teorie susține că Sfântul Valentin oficiase nunțile soldaților, în ciuda faptului că acele căsătorii fuseseră interzise prin lege. Aparent, împăratul a spus că dragostea îi făcea pe soldați mai slabi.

De ce se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie

Cu mult înainte de execuția Sfântului Valentin, 14 februarie era asociată cu fertilitatea și sângele. Între 13 și 15 februarie, romanii celebrau sărbătoarea Lupercalia sacrificând o capră și un câine, și apoi bătând femei goale cu biciul, toate în scopul de face femeile mai fertile. În secolul al V-lea d.Hr., Papa Gelasius I a interzis sărbătoarea Lupercalia și a declarat oficial ca 14 februarie să fie sărbătoarea Sfântului Valentin sau Ziua Îndrăgostiților.

Ziua Îndrăgostiților, o sabie cu două tăișuri de-a lungul istoriei

Pe măsură ce anii au trecut, Ziua Îndrăgostiților a început să fie asemănătoare cu sărbătoarea ”Ziua Galatinului" (galatin se referea la iubitul femeilor), potrivit NPR. În cartea sa, ”Parliament of Fowls”, autorul Geoffrey Chaucer s-a referit la Ziua Îndrăgostiților ca la ziua în care păsările își găsesc perechea (secolului XIV). De atunci, Ziua Sfântului Valentin a intrat în conștiința oamenilor ca o zi asociată iubirii. Însă pe la sfârșitul secolului al XVI-lea, William Shakespeare a folosit o referință la Ziua Sfântului Valentin pentru a preîntâmpina sinuciderea Ofeliei în piesa Hamlet.

Ziua Îndrăgostiților în ziua de azi: sânge și trandafiri

Deși Ziua Îndrăgostiților continuă să fie asociată cu inimioare și flori, în secolul trecut, ea a continuat să fie asociată cu sânge și crime. Evenimentele cele mai importante care au avut loc pe 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților sunt:

-    Masacrul de Ziua Îndrăgostiților din 1929;

-    Crima nesoluționată a tinerilor Jesse McBane și Patricia Mann, care a avut loc în ziua de 14 februarie 1971;

-    Crima nerezolvată a adolescenților Nicholas Kunselman și Stephanie Hart (care se întâlneau) în Ziua Îndrăgostiților, în anul 2000;

-    Uciderea lui Oscar Pistorius de Reeva Steenkamp în Ziua Îndrăgostiților, 2013;

-    Uciderea-sinuciderea unui cuplu în vârstă din Alabama pe 14 februarie 2015.

Așadar, observăm că Ziua Îndrăgostiților nu a fost mereu numai despre flori, ciocolată și iubire.


Credit foto: www.huffingtonpost.com
S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "