Taine dăltuite în piatră 

Te-ai întrebat vreodată cum au fost construite piramidele din Egipt? Cum a fost posibilă ridicarea blocurilor de piatră, fiecare cântărind zeci de tone? Arheologii au încercat să găsească un răspuns. Dar teoriile lor ridică adesea și mai multe semne de întrebare...

Fortăreața Sacsayhuaman din Peru

În Peru, la doar 2 km de capitala incașilor, Cuzco, se află o citadelă imensă, ridicată în secolul al XV-lea, din ordinul Împăratului Pachacutec. Este construită din piatră, în mai multe trepte, iar în interiorul ei se află 3 ziduri paralele. Situl arheologic îți captează privirea datorită blocurilor gigantice care par a fi aranjate de ființe supranaturale. Cel mai mare cântărește aproximativ 350 de tone: are înălțimea de 9 metri, grosimea de 4 metri și lățimea de 5 metri. Cercetătorii nu au reușit să descopere ce tehnologie a fost folosită pentru rotunjirea și șlefuirea pietrelor, nici cum au fost îmbinate acestea între ele.

Templul lui Jupiter din Liban

Unul dintre cele mai impresionante vestigii ce stăpânește și astăzi pământul ars de soare din valea Bekaa din Liban este Templul lui Jupiter. Este alcătuit din blocuri de piatră care cântăresc sute de tone, deasupra cărora au fost așezate construcții megalitice de dimensiuni colosale. Coloanele au aproximativ 30 de metri înălțime, cu un diametru de aproape 2,5 metri. Tot în templul lui Jupiter se află și cea mai grea piatră din lume – Piatra femeii gravide. Cântărește aproximativ 1.200 de tone, e lungă cam cât un bloc cu zece etaje și are 4 metri lățime. Pentru a fi mutată, ar fi nevoie de puterea a 21 de macarale moderne!

Marea Piramidă din Giza

Există mai multe ipoteze privind modul în care au fost construite piramidele. Mulți cercetători și arheologi s-au întrebat cum au fost ridicate blocurile masive de piatră, mai ales că tehnologia atunci nu era atât de dezvoltată. Există diverse teorii, desigur, dar chiar și așa efortul constructorilor de odinioară este impresionant. Bunăoară, Marea Piramidă din Giza a fost construită din milioane, ba chiar miliarde de blocuri de piatră, fiecare bloc cântărind mai mult de 2 tone. Feţele construcției finale au fost placate cu plăci şlefuite din calcar. Cercetătorii estimează că echipe însumând 10.000 de sclavi ridicau zilnic circa 340 de blocuri de piatră - și asta, timp de 23 de ani, cât au durat lucrările de șantier! Astăzi, utilizând camioane, macarale și mașini computerizate, ar putea fi ridicate doar 50 de blocuri pe zi...

Ipoteze fără răspuns

Ce tehnici foloseau vechii egipteni pentru a ciopli, transporta și ridica la mari înălțimi blocurile grele de piatră? Este întrebarea pe care arheologii continuă să și-o pună, chiar dacă s-au avansat câteva teorii. Enigma e cu atât mai mare cu cât construcțiile uriașe au fost realizate într-o vreme când roata nu fusese inventată. Se crede că, pentru Marea Piramidă, blocuri grele de circa 70 de tone au fost ridicate la înălțimi de 50 de metri, pentru a acoperi Camera Regilor. S-a avansat teoria că bucățile mari de piatră erau transportate pe rampe – dar nu se știe dacă erau exterioare, interioare sau dacă înconjurau la exterior piramida. Ridicarea blocurilor s-ar fi realizat, zic cercetătorii, cu un sistem ingenios de macarale.


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "