Mucenici moldovenești



 

Cu ocazia sărbătorii Sfinților 40 de Mucenici, gospodinele prepară colăcei dulci, numiți mucenici, „sfințișori“ sau „brădoși“. În Moldova, ei sunt preparați din aluat de cozonac modelat sub forma cifrei opt, uns apoi cu miere și presărat cu nucă măcinată. Învaţă şi tu să îi prepari!

Ingrediente

1 kg făină
30 g drojdie proaspătă
4 ouă
200 g zahăr
150 g unt
400 ml lapte
1 praf de sare
1 linguriță esență de rom
1 linguriță esență de vanilie


Pentru decor

2 linguri miere
2-3 linguri zahăr
1 linguriță scorțișoară

Mod de preparare

Freci drojdia cu 2-3 linguri zahăr, 2 linguri făină și 2 linguri lapte până când obții o pastă. Lași maiaua la crescut 15 minute, apoi o adaugi peste făina cernută. Dizolvi zahărul în restul de lapte cald, apoi topești untul și-l lași la răcorit.
Torni laptele treptat peste făină, adaugi ouăle, sarea și esențele. La final, adaugi untul și frămânți până când obții un aluat moale, dar care nu se mai ține de mâini. Îl acoperi cu un prosop și-l lași la crescut, la temperatura camerei, până când își dublează volumul.
Dai drumul la cuptor și tapetezi o tavă. Împarți aluatul în bucățele egale, din care întinzi cu mâna fâșii asemenea unor sfori. Le împletești sub forma cifrei opt și le așezi în tavă, cu spații între ele. Dai tava la cuptor până când se rumenesc mucenicii. Îi ungi cu miere, apoi presari zahărul amestecat cu scorțișoara.


S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:



Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "