Plăcintă împletită cu mere și stafide



 

Scorțișoară, mere coapte și stafide. Ce poate fi mai gustos într-o zi friguroasă de iarnă, decât o plăcintă caldă, care îți îmbie mirosul, gustul și văzul? Da, plăcinta împletită cu mere nu este doar gustoasă, ci și foarte aspectoasă. Iată cum se prepară. 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

- 2 ouă

- 10 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)

- 100 g zahăr

- 250 ml lapte

- 60 g unt

- 525 g făînă

- 1/2 linguriță sare

- esență de vanilie (sau orice aromă va place vouă)

Încearcă și rețeta de papanași cu smântână și dulceață, un deliciu din Moldova


Pentru umplutură:

- 1 kg mere

- 100-150 g zahăr (în funcție de cât de dulci sunt merele)

- 1-2 linguri de amidon (în funcție de cât de multă zeamă lasă merele)

- 1 pumn de stafide

- 1 linguriță scorțișoară măcinată


Pentru uns plăcintă:

- 1 gălbenuș

- câteva linguri lapte rece



MOD DE PREPARARE

Aluatul. Drojdia o amestecăm cu 1 lingură de zahăr, 50 ml lapte călduț și puțină făină. Omogenizăm și lăsăm la loc călduț până se umflă și apar basicute la suprafață. 

Punem maiaua într-un bol, adăugăm apoi ouăle, restul de zahăr, sarea, untul topit și răcit, esență de vanilie, laptele rămas și făină puțin câte puțin. Frământam până se înglobează toate ingredientele și obținem un aluat elastic. Lăsăm la crescut până își dublează volumul. 

În funcție de tipul de făină folosit sau de mărimea ouălor se mai adaugă făină dacă aluatul este prea moale sau lapte călduț dacă aluatul este prea vârtos.

Între timp, pregătim umplutura.  

Se curată merele de cotoare și semințe. Se taie cubulețe și se pun într-o crăticioara. Adăugăm zahărul și punem pe foc mic până se topește zahărul și merele își lasă zeamă. Adaugă amidonul și scorțișoară și amestecă bine, dar cu atenție, să nu se sfărâme merele. Când merele s-au înmuiat adaugă stafidele și da deoparte de pe foc. 

Încearcă și: Tort de biscuiți fără coacere. Ingrediente simple, rezultat spectaculos!

Aluatul crescut se răstoarnă pe masă presărată cu puțină făînă și se împarte în două părți. Fiecare parte se întinde cu sucitorul într-o foaie subțire de cca 0.5 cm. Cu un cuțit bine ascuțit tăiem fâșii pe lateralele aluatului. 


Umplutura de mere, bine răcită, o repatizam pe mijlocul foii, între cele 2 rânduri de fâșii. Apoi începem să „împletim” fășiile, aducând câte una de pe fiecare parte și suprapunându-le. Se procedează la fel cu a două bucată de aluat. 

Cu atenție se pune plăcintă împletită într-o tavă tapetata cu hârtie de copt. Se lasă puțin la crescut, apoi se unge cu gălbenușul de ou desfăcut cu câteva linguri de lapte rece. 

Tava se da la cuptor la foc mediu (150 grade, cuptor electric cu ventilație) pentru cca 30 de minute, până placina se rumenește. Când se răcește, se pudrează cu zahăr. 


Sursă: dulciurifeldefel.ro

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:



Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "