Alimentele de vară care te mențin în formă 

Profită din plin de roadele sezonului cald: legume şi fructe bogate în vitamine, minerale şi apă. Gustoase şi sănătoase, conţin tot ce ai nevoie pentru a-ţi păstra silueta şi o stare fizică excelentă.

Caise şi piersici,pentru un bronz frumos

Nu este întâmplătoare culoarea acestorfructe. Ea dovedeşte conţinutul crescut de vitamina E,vitamina C şi betacaroten,un pigment care contribuie la protejarea pielii de efectele nefaste ale soarelui. Betacarotenul este un precursor al vitaminei A,indispensabil pentru procesul de creştere a copiilor. 

Cantitatea zilnică recomandată

Două-trei caise sau piersici acoperă până la jumătate din necesarul de betacaroten. Le poţi include şi în dietele de slăbit,pentru că au puţine calorii,iar zahărul pe care-l conţin se va asimila treptat în organism.

Roşiile previn îmbătrânirea pielii

Sursă utilă de fibre,de potasiu şi de vitamina C,roşiile sunt valoroase mai ales datorită licopenului şi betacarotenului,substanţe antioxidante care previn cancerul,protejează pielea de îmbătrânirea timpurie şi de efectul nociv al razelor ultraviolete. Aportul lor caloric este mic. O roşie de mărime medie are 30 kcal.

Cantitatea zilnică recomandată

Una-două roşii proaspete consumate în salate,peste care ai pus puţin ulei de măsline,favorizează asimilarea licopenului. Vara,prepară-ţi un suc de roşii cu gheaţă şi te hidratezi plăcut.


Citește și:

Cum te hidratezi în zilele caniculare

Cum te îmbraci ca să te protejezi de căldură


Morcovii „luptă“ contra ridurilor

Vitaminele A şi C din morcovi îi transformă în alimentele perfecte pentru garniturile şi salatele de vară. Au acţiune antioxidantă,previn apariţia ridurilor,uscarea pielii şi protejează epiderma de efectele nefaste ale ultravioletelor. În plus,cresc acuitatea vizuală şi sănătatea ochilor. Sunt ideali şi în diete,pentru că asigură nutrienţi importanţi taie pofta de mâncare.

Cantitatea zilnică recomandată

Doi-trei morcovi mici şi proaspeţi pot fi consumaţi împreună cu peşte,în salate,fierţi sau piure (mai uşor de asimilat de către persoanele cu boli gastro-intestinale). Atenţie însă! Este suficient un pahar de suc de morcovi pe zi,pentru că o cantitate mai mare îţi poate da stări de inapetenţă şi deranjamente ­stomacale.

Castraveții şi dovleceii împiedică retenţia de apă

Când vrei să te răcoreşti,n-ar fi rău să alegi să mănânci castraveţi sau dovlecei. Au 95% apă,foarte puţine calorii,vitamina C,B9,betacaroten. Îţi menţin pielea sănătoasă şi elimină problema retenţiei de apă din ţesuturi.

Cantitatea zilnică recomandată

Te vor rehidrata un dovlecel sau doi-trei castraveţi. Poţi face dovleceii şi la grătar sau traşi la tigaie cu puţin ulei,iar castraveţii alături de iaurtul degresat şi de mărar.

Pepenii roşii şi galbeni te răcoresc şi te hidratează

Tot aproximativ 90% apă conţine şi pepenele,dar şi licopen,betacaroten,ambele protectoare pentru piele. Nu te îngraşă,îţi taie pofta de dulce şi alungă senzaţia de foame.

Cantitatea zilnică recomandată

La gustări,include o felie de pepene roşu sau galben,însă fără să o asociezi cu alte alimente. O felie de pepene galben îţi acoperă necesarul de betacaroten,după cum precizează dr. ­Mihaela Bilic,  în volumul „Sănătatea are gust“.

Ardeii,sursă de betacaroten

Iute sau gras,ardeiul îţi acoperă necesarul de vitamine (A,C,B6 şi B9) şi minerale (potasiu,fier,magneziu şi calciu). Ardeiul iute te ajută să elimini excesul de căldură din organism,iar cel gras,mai ales cel roşu are de două ori mai multă vitamina C şi de şase ori mai mult betacaroten decât cel verde,după cum indică dr. Mihaela Bilic .

Cantitatea zilnică recomandată

Poţi adăuga doi ardei graşi în salate,cu puţin ulei de măsline.

Seminţele reglează apetitul

Cele de floarea-soarelui şi de in ajută pielea să rămână hidratată şi-i combate procesele inflamatoare,datorită elementelor nutritive:zinc,vitamina E,acizi graşi Omega 3 şi ­Omega 6.

Cantitatea zilnică recomandată

Doar o linguriţă pe zi este de-ajuns. Seminţele de in se găsesc la orice magazin cu produse naturale. Ele se combină cu cerealele integrale la micul dejun sau se pun în apă peste noapte şi bei conţinutul dimineaţa. În privinţa seminţelor de floarea-soarelui,alege-le pe cele neprăjite şi  mănâncă doar o linguriţă pe zi. Mai mult,îngraşă!

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Ceaiurile de slăbit. Eficiente sau nu?

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei        

12 luni - 91 lei

" "