De mâine începi o dietă nouă? Uite cât o poți ține fără riscuri 

Te-ai hotărât să ții dieta disociată, de pildă, și nu ai de gând să o întrerupi până nu ajungi la silueta mult-visată? Să știi că unele regimuri alimentare sunt gândite astfel încât să le poți ține toată viața, pentru că reprezintă mai mult un stil alimentar sănătos. 

Altele,în schimb,sunt chiar periculoase pe termen lung.Nu puține sunt persoanele care trec de la un regim la altul. Nutriționiştii,însă,avertizează că un astfel de comportament,adică cel care te ține tot timpul la dietă te poate îmbolnăvi. Unele cure de slăbire,urmate pe termen lung,pot produce carențe serioase de vitamine şi de minerale.

Mai precis,slăbești și ai scăpat de kilogramele pierdute,dar te alegi cu probleme digestive,îți cade părul,suferi de tulburări de comportament și de somn. Specialistul în alimentație sănătoasă Corina Zugravu ne-a spus părerea sa despre cele mai apreciate diete în țară,dar mai ales în afară,în rândul vedetelor hollywoodiene.

Dieta Montignac – regim pe viață

Binecunoscuta dietă Montignac,pe lângă faptul că te ajută să slăbeşti,îţi asigură şi echilibru alimentar. Principiul de bază al dietei este că poţi mânca aproape orice. Condiţia funcţionării acestui program de slăbit este că nu poţi combina  proteinele cu carbohidraţii ori lipidele cu zaharurile. De exemplu,este interzis să consumi friptură cu cartofi prăjiţi.

Meniul poate fi alcătuit din mese proteino-lipidice sau din alimente glucidice. De exemplu,mănânci două felii de pâine integrală cu brânză 0 grăsimi şi cu un fruct. Nutriționistul spune că această dietă este bazată pe noţiunea de indice glicemic al alimentelor şi poate fi urmată toată viaţa,fără nicio problemă,dacă se asigură necesarul de micronutrienţi. Aceasta nu este tocmai o cură de slăbire ci,mai degrabă,o dietă care controlează carbohidraţii.

Cura de slăbire „Atkins“ se ține pe termen scurt

Dieta Atkins se bazează pe consumul mare de proteine şi de grăsimi,în combinaţii diferite de carne de pui,peşte,ouă,carne roşie,unt,ulei de măsline,de floarea-soarelui sau alte uleiuri vegetale. Pentru a fi metabolizate de organism,alimentele au nevoie de o cantitate mai mare de calorii care trebuie arse.

Acesta este principiul de slăbire al dietei care poate reduce vizil greutatea corporală în mai puţin de o lună. Nutriționistul explică faptul că această dietă dă rezultate și este foarte bună,cu o condiție,să fie ținută pe termen scurt. Iar femeile trecute de 40 de ani nici nu ar trebui să țină această dietă,pentru că destabilizează nutrițional și poate agrava boli cardiace și renale.

Regimul„Weight Watchers“ este sigur și bazat pe studii medicale

Dieta Weight Watchers are o vechime de peste cincizeci de ani și a ajutat multe persoane să slăbească relativ sănătos. Regimul se bazează pe o metodă simplă,aceea de a puncta fiecare aliment în parte. În funcţie de vârstă,sex,kilograme,înălţime şi stil de viaţă,se consumă alimente care însumează un anumit număr de puncte.

Spre exemplu,o femeie cu greutatea până în 65 de kilograme poate consuma alimente în „valoare“ de 22 de puncte. Este una dintre cele mai cunoscute diete,datorită rezultatelor bune,mai ales că are la bază studii medicale serioase. Un minus al acestei dietei este că poți ajunge să faci o obsesie din calcularea punctelor alimentare.

Dieta Dukan,risc mare pe perioade lungi

Celebra dietă cu ajutorul căreia au slăbit multe vedete,presupune reducerea porţiilor şi renunţarea la carbohidraţi şi la grăsimi. Regimul Dukan cuprinde patru etape importante. În „etapa de atac“ se consumă doar proteine,în „etapa de întărire“ se adaugă proteinelor şi legume. Cea de-a treia fază a dietei,„etapa de consolidare“,îţi permite să mănânci 100 de alimente,combinate după gust.

Ultima etapă,„etapa de stabilizare“ presupune o alimentaţie normală,dar moderată. Nutriționistul Corina Zugravu spune că în lumea medicală această dietă nu există. „Dukan“ pune accent pe stimularea metabolismului de către proteine,însă nu există în natură alimente care să aibă numai proteine. Dacă primele faze se lungesc prea mult,apar garantat carenţe mineralo-vitaminice.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei