Legume congelate sau proaspete? Ambele aduc beneficii pentru sănătate! 

Păstrezi fructele şi legumele în congelator? Nu-ţi face probleme că îşi vor pierde din proprietăţi. Potrivit Administraţiei Americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA), legumele congelate asigură aceeaşi cantitate de nutrienţi şi beneficii pentru sănătate, precum alimentele proaspete.

Dacă sunt băgate în congelator la scurt timp după ce au fost culese,fructele şi legumele îşi păstrează vitaminele,mineralele,fibrele şi fitochimicalele din conţinut.

Fructele şi legumele proaspete sunt fierte o perioadă scurtă de timp sau doar sunt date la abur,după care sunt congelate. Tot procesul nu durează mai mult de câteva ore de la cules.  

Prin urmare,cercetătorii americani recomandă consumul de legume şi fructe congelate din două motive:
-pentru că aduc aceleaşi beneficii sănătăţii ca şi cele proaspete;
-pentru că nu se strică atât de uşor.

În concluzie,când mergi la cumpărături nu trebuie să eviţi raionul de congelate. Însă fii atent la conţinutul de zahăr sau sirop care poate fi adăugat în fructe.

Iată ce alimente nu trebuie ținute la frigider

Depozitarea la rece poate fi benefică în cazul multor alimente,pentru că le menține proaspete și le prelungește valabilitatea. Totuși,frigul modifică consistența unui produs și gustul,iar în unele cazuri favorizează mucegaiul.

În magazinele mari,produsele sunt aranjate astfel încât alimentele să se păstreze proaspete și să nu-și schimbe culoarea și textura.

De exemplu,pâinea se ține la temperatura camerei,iar bananele,ceapa și cartofii sunt depozitate la temperaturi scăzute,dar nu sub 0,pentru că umiditatea le înnegrește și le modifică gustul.

Ceapa 

Este foarte important să nu depozitezi ceapa în frigider,pentru că frigul o înmoaie și,din cauza umidității,începe să se mucegăiască,alterând gustul și altor alimente din frigider. Cel mai bine,păstrează ceapa într-un loc uscat,aerisit și la temperatura camerei,lucru valabil și în cazul usturoiului.

Cartofii 

Dacă ții cartofii la rece,temperatura scăzută va transforma mai repede amidonul din ei în zahăr și le va schimba gustul și textura. Astfel,la preparare,cartofii vor fi granuloși și vor avea un gust diferit. Dacă îi fierbi în coajă,vei vedea că aceasta se înnegrește. Ține-i departe de lumină și la temperatură între 3 °C și 6 °C.

Pâinea 

La temperaturi scăzute,miezul și coaja pâinii se usucă,se întăresc și își pierd din prospețime. În plus,își schimbă gustul și mirosul. Se recomandă păstrarea ei într-o pânză curată sau în cutia specială de pâine.

Bananele 

Una dintre cele mai frecvente greșeli când vine vorba despre depozitatul alimentelor în frigider este păstrarea bananelor la rece,în ideea că rezistă mai mult. Din păcate,temperatura rece le înnegrește coaja,iar acestea capătă un aspect inestetic,de luat în seamă dacă ai musafiri și vrei să îi servești cu fructe.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei