„Sunt o pofticioasă. Am cum să slăbesc?“ 

Vrei să pierzi kilogramele în plus, însă ţi-e teamă că pofta permanentă de dulciuri va sabota orice cură de slăbire. Din fericire, cu ajutorul unui regim adecvat şi cu minime cunoştinţe despre carbohidraţi, pe care ai voie să-i consumi, vei putea obţine silueta mult visată.

O vorbă înţeleaptă spune:„Cunoaşte-ţi prietenii pentru a-i iubi şi duşmanii pentru a-i stăpâni“. „Duşmanii” tăi sunt,evident,carbohidraţii. Află deci,în cele ce urmează,mai multe despre aceşti compuşi de care cu greu te poţi lipsi şi pe care nici nu e recomandat să-i elimini total din dietă.

Carbohidraţi,zaharuri,fibre

Zaharidele sunt o clasă de compuşi cunoscuţi sub denumirea generică  de hidraţi de carbon sau carbohidraţi. Împreună cu proteinele şi lipidele,sunt constituenţii de bază ai oricărei fiinţe vii. În organismul uman,zaharidele sunt stocate sub formă de glicogen,apoi utilizate ca sursă de energie în reacţiile metabolice.

Carbohidraţii se împart în patru grupuri:monozaharide,dizaharide,oligozaharide şi polizaharide. Mono şi dizaharidele sunt cunoscute sub numele de zaharuri. Polizaharidele şi oligozaharidele le ştii şi sub denumirea de fibre. Organismul foloseşte şi polizaharidele ca sursă de energie. Deşi mai greu digestibile,acestea aduc beneficii certe  –  funcţia de reglare a tranzitului intestinal fiind cea mai cunoscută.

Carbohidraţi rapizi şi lenţi

Carbohidraţii mai pot fi clasaţi în două categorii mari:simpli şi complecşi. Au roluri diferite în organism,iar consumul lor se repercutează diferit asupra siluetei tale.

Carbohidraţii simpli/rapizi – glucoză,fructoză,zaharoză,lactoză – sunt digeraţi rapid,iar energia pe care o furnizează e utilizată imediat. În timpul eforturilor intense,fizice sau mentale,zaharurile rapide stimulează activitatea musculară,respectiv cea cerebrală.
Surse:fructe,lapte şi produse lactate,zaharuri şialimente rafinate (făina albă,orezul decorticat).

Carbohidraţii complecşi/lenţi – amidon,glicogen – sunt alcătuiţi din „lanţuri” de carbohidraţi simpli. Sunt asimilaţi mai lent în organism,căci e nevoie de timp pentru a fi digeraţi. Când are nevoie de energie pe termen lung,organismul utilizează carbohidraţii complecşi din rezerve.

Surse:cereale,pâine integrală,legume uscate,legume cu conţinut crescut de amidon (cartofi),paste,orez,anumite fructe (banane,castane comestibile).

Dieta hipocalorică este bună pentru „gurmande“

Principiul dietei hipocalorice e simplu:restricţionează consumul alimentelor cu aport energetic mare – în special materiile grase şi zaharurile rapide –,respectând necesara diversitate alimentară. Reluarea unei alimentaţii normale trebuie să se facă gradat,cu păstrarea unui regim sănătos. Mai jos,ai trei exemple de meniuri hipocalorice. Poţi însă să-ţi elaborezi propriul meniu,ajutându-te de un tabel cu aportul energetic al alimentelor. Ideal e să nu depăşeşti 1400 de calorii pe zi.

Meniu de 1.000 de calorii

Mic dejun:Cafea neîndulcită (sau cu un pic de zahăr brun),lapte integral (o jumătate de cană),fructe (100 g).
Prânz:100 g carne slabă – de vită,de peşte,legume verzi (fără restricţii),unt (3 g),salată cu ulei vegetal,un albuş,100 g fructe.
Gustare:Salată de fructe sau îngheţată de casă cu iaurt şi miere.
Cină:Carne slabă (100 g),legume (fără restricţii),unt (3 g),salată,lapte degresat (o jumătate de cană).

Meniu de 1.200 de calorii

Mic dejun:Cafea neîndulcită,100 g cereale (care au mai puţin de 400 de calorii/100 g) cu lapte degresat,20 g caşcaval.
Prânz:Salată de varză sau salată de fasole roşie şi ceapă,carne de curcan cu ciuperci (85 g),brânză de vaci cu puţină miere,măr.
Gustare:Salată de fructe.
Cină:Salată cu paste (100 g) şi carne de pui la grătar (100 g),salată de sfeclă la cuptor,2-3 piersici din compot.

Meniu de 1.400 de calorii

Mic dejun:Infuzie de plante,o felie de pâine integrală cu unt şi miere,125 g brânză de vaci sau un borcănel de iaurt.  
Prânz:Dovlecei cu usturoi (la vapori sau la grătar),salată de ton (125 g),25 g carne de oaie,pară la cuptor.
Gustare:Iaurt amestecat cu bucăţi de fructe (125 ml).
Cină:Salată de andive cu mere (150 g),paste tricolore (100 g),caşcaval (20 g),un ou tare,150 g peşte slab,125 g brânză de vaci cu stafide şi puţină miere.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Soluții eficiente ca să te încălzești rapid-nr.3(481)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei         

12 luni - 91 lei

" "