Cârnați de casă afumați, rețeță de Crăciun



 

Vin sărbatorile și nu trebuie să te prindă cu cămara goală. După data de 20 decembrie, când e Ziua de Ignat și românii taie porci pentru familii, gospodinele se pun pe gătit. Cârnați de casă afumați, rețeță de Crăciun, sunt nelipsiți ani de ani din casele românilor.

Cârnați de casă afumați, rețeță

Ingrediente cârnați de casă:

10 kilograme de carne în amestec (1 treime vită la 2 treimi porc, dacă vreți mai grași, se pot face fără vită)

300 de grame de usturoi

100 de grame de piper negru măcinat

180 de grame de sare grunjoasă (180-250 de grame la 10 kg de carne)

paprika dulce

optional alte condimente

1 lingură de zahăr la 10 kg de carne (va ajuta să se desprindă pielița cu ușurință de pe cârnații afumați).

Preparare cârnați de casă:

1. Se trece carnea prin mașina de tocat. Se cântărește să fie cantitatea dorită și se pune într-un bol mare.

2. Se pun condimentele: usturoiul pisat fin, paprika, sare, piper. Sarea se dizolvă în 500 ml de apă călduță.

3. Se frământă toate ingredientele bine de tot. Dacă e prea groasă carnea, se mai adaugă 500 ml apă călduță. Nu puneți mai mult de 1 litru de apă la 10 kg de carne.

4. După ce carnea e gata și e maleabilă, se trece la umplut mațele de porc.

5. Mațele de porc se spală bine în apă călduță. Se desărează dacă e nevoie.

6. Mațul se fixează pe mașina de tocat. La capatul ei se pune un șpriț special, ca o pâlnie din metal. Prin ea va trece carnea tocată pentru cârnați de casă.

7. Pe măsură ce carnea trece prin mașina de tocat, trageți mațul peste șpriț. Aveți grija să nu fie goluri sau cârnați prea plini. Vor pocni.

8. După ce ați terminat de umplut mațele cu amestecul de carne, cârnații se pun pe sârmă, la ”uscat”. Trebuie să stea la răcoare și întuneric.

9. După ce mațul s-a uscat de apă, cârnații de casă se dau la afumat sau se păstrează în cngelator.

Sursa: lauralaurentiu.ro

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:



Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Trucuri pentru machiaj rezistent la apă - nr.27 (505)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "