Cum faci unt clarifiat (ghee) acasă, rețeta cea mai simplă



 

Ghee e denumirea indiană pentru unt clarifiat, fără apă sau compuși solizi din lapte. Adică nu conține lactoză. Ghee e un unt care rezistă mai mult și e bun la gătitul pe foc iute. Azi vom învăța cum faci unt (ghee) acasă, pe aragaz.

Cum faci unt clarifiat (ghee) acasă

Ingrediente:

- 450 de grame de unt nesărat

Mod de preparare unt clarifiat:

1. Topește untul într-o tigaie, la foc mic spre mediu. După topire, lasă-l să fiarbă ușor, la foc mic.

2. Îndepărtează cu o lingură spuma de la suprafață. Unele particule se vor depune și pe fundul tigaii. Le poți scurge mai târziu.

3. Ține untul pe foc mic până își schimbă culoarea (galben deschis la auriu închis). Va deveni clar, iar spuma se va depune la fund. Ai grija ca untul să nu se ardă.

4. Pune o sita pe un bol mare, termorezistent. Acoper-o cu o pânză sau filtru de cafea. După ce nu mai apare spumă la suprafață, ia untul de pe foc și toarnă-l prin sită.

5. Dupa ce untul s-a răcit puțin în bol, transferă-l într-un borcan cu capac.

Cum se depozitează ghee

Poti pastra untul clarifiat în frigider 3 luni sau în congelator 6 luni. Îl poți ține în dulapul din bucatarie, la răcoare. Va rezista o lună.

Ghee poate fi folosit în locul uleiului pe tava de cuptor, îl poți folosi la sotat pieptul de pui sau la stir-fry-uri. Este ideal chiar și pentru ouă jumări sau ouă ochiuri.

Sursa: foodstory.stirileprotv.ro

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:



Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Trucuri pentru machiaj rezistent la apă - nr.27 (505)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "