7 ingrediente cosmetice dăunătoare 

Ingredientele de mai jos intră în componența produselor de frumusețe și îngrijire pe care le utilizăm zilnic – de la șampon, la creme solare și produse anti-îmbătrânire. Studiile științifice arată că trebuie să le evităm, pe cât putem, pentru pot avea efecte negative asupra sănătății.

Parabenii– figurează pe etichetă sub denumirea de metil-,etil-,butil-,sau propilparaben- sunt conservanți sintetici și agenți antimicrobieni,care se găsesc pe scară largă în produsele de îngrijire care au conținut mare de apă:șamponuri,balsamuri,loțiuni,demachiante șamd. De asemenea,mai intră în compoziția dodoranților solizi.

Studiile arată că,ajunși în organism,parabenii „mimează” acțiunea estrogenului,perturbând activitatea hormonală. Urme de parabeni au fost găsite în biopsiile tumorilor mamare.

Mulți fabricanți au renunțat la acest tip de ingrediente sintetice – sunt produsele etichetate „fără paraben”.

 

Ftalațiisunt compuși meniți să stabilizeze parfumul și culoarea cosmeticelor. De asemenea,împiedică oja de unghii să se cojească rapid. Pe multe etichete,compușii acești a nu figurează,fiind ascunși sub denumirea „parfum” (pentru că formulele de parfum utilizate de companii sunt protejate prin lege). Studiile arată legătura între prezența ftalaților și disfuncția glandei tiroide,apariția posibilelor defecte la naștere,mai ales privind aparatul genital la bebelușii de sex masculin.

Două tipuri de ftalați au fost deja interziși în Uniunea Europeană,totuși compușii se mai găsesc în unele tipuri de lac de unghii. Prin urmare,dacă ești însărcinată,folosește oja cu prudență.

 

Nanoparticulelesunt particule foarte mici de compuși,și sunt utilizate într-o multitudine de produse,de la echipament sportiv la filtre solare. Se găsesc inclusiv în produse antiîmbătrânire,ajutând la pătrunderea lor în pronfunzimea pielii.

Experții spun că nanoparticulele ar putea avea un efect negativ  în prezența ftalaților și parabenilor. Studii referitoare la nanoparticule sunt încă în curs.

 

Lauril Sulfat de Sodiu(pe etichete îl găsești sub denumirea Sodium Lauryl/Laureth Sulfate – SLS),este un detergent sintetic și agent de spumare care produce iritația ochilor și pielii. Poate da naștere produsului secundar 1-4 dioxan,care este suspectat ca având efect cancerigen. Compusul secundar declanșează reacții alergice la persoanele sensibile.

 

Parfumurile sinteticepot conține circa 200 de compuși naturali sau sintetici,pe care fabricanții nu le dezvălui,formulele chimice fiind protejate prin lege. Pot conține ftalații de care am pomenit mai sus:cu cât parfumul e mai intens,cu atât concentrația de ftalați e mai mare.

Produsele fără parfum,care pot apăra ca o opțiune,nu înseamnă că nu au ftalați în compoziție. Prin urmare,caută produse pe care scrie „fără parfumuri sintetice”.  

 

Dietanolamina (DEA)și trietanolamina (TEA)sunt emulgatori și agenți de spumare care se găsesc în șampoane și geluri de duș. Pot declanșa reacții alergice și – paradoxal – uscăciune a pielii și a părului. Aparțin categoriei nitrozaminelor,pe care studiile le-au descoperit ca având potențial cancerigen.

 

Diazolidinylși Imidazolidinyl Urea,compuși care sunt inscripționați ca atare pe etichete,sunt conservanți sintetici care pot cauza dermatice de contact. Se suspectează că pot elibera formaldehică. Intră în compoziția produselor de protecție solară,loțiuni,șampoane – în aceleași locuri unde se găsesc și parabenii.

 

Citește și:

5 obiecte cancerigene pe care să le elimini din casa ta

81 de chimicale mănâncă zilnic copilul tău

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei